mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

Šimun-Čarli Botica dobitnik treće Rektorove nagrade

Autor/ica
Objavljeno: 7 lipnja, 2024
boticaaaa

Šimun-Čarli Botica ovom je nagradom osvojio maksimalni broj individualnih Rektorovih nagrada Sveučilišta u Splitu. Ovogodišnju Rektorovu nagradu dobio je u kategoriji Umjetničkoga rada na temelju brojnih suradnji s prominentnim glazbenicima, praizvedbi te izvedbi autorskih skladbi, kako u Hrvatskoj tako i u Europi tijekom akademske godine 2022./23. i tekuće akademske godine. Od praizvedbi/izvedbi se ističu sljedeće:

Praizvedba skladbe Distant landscapes za klavir i osam puhača u izvedbi S/Umas ansambla te izvedba skladbe Preludij, fuga i allegro za gitaru u sklopu prvog ‘Festivala novog zvuka’ u Sinju, Izvedba skladbe Last minute piece za dvije flaute u sklopu ‘2nd Flute meeting and festival’ u Novom Sadu.

Izvedbe skladbi Suita elemenata i Preludij, fuga i allegro na koncertu pod nazivom „Cztery żywioły“ u Raciażu u Poljskoj te ponovna izvedba u Zagrebu u sklopu 57. Glazbene tribine Darko Lukić u izvedbi gitarista Silvija Bilića, premijera skladbe Koliko još? za gudački kvartet i klarinet nastale kao narudžba 13. Mag festivala – međunarodnog festivala komorne glazbe održanoga u Hrvatskom domu Split.

Praizvedba skladbe Vizija za klavir i gudački sekstet u dvorani Blagoje Berse u Zagrebu u sklopu koncerta pod nazivom ‘Nova vizija’. Dvije izvedbe se događaju povodom drugoga „Split klarinet festivala“ – prva na večeri splitskih autora, skladba Digresija za dva klarineta, a druga na večeri komorne glazbe, skladbe Reference za klavir, klarinet i flautu.

Praizvedba izvedba skladbe Ex nihilo za dvije gitare, posvećena prominentnom gitarskom duu Montenegrin (Danijel Cerović i Goran Krivokapić) događa se na festivalu Glazbene večeri kod sv. Jeronima, a zatim svoju izvedbu ima i u Rudolph-Oetker-Halleu u Bielefeldu u Njemačkoj.

Slijedi praizvedba skladbe Different Perspectives – Theme, statements and microvariations nastale kao narudžbe četvrtoga međunarodnoga gitarističkog natjecanja ‘Ida Presti’ u Samoboru, a praizvodi je gitarist Petar Čulić.

Praizvedba skladbe Salvum me za mješoviti zbor – prvonagrađene skladbe na 28. međunarodnom zborskom festivalu Cro Patria.

Na poslijetku vrijedi istaknuti i praizvedbu skladbe Chant et danse za saksofon i klavir u Hrvatskom domu Split, u izvedbi Gordana Tudora i Mislava Režića te njenu ponovnu izvedbu u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu.

Prisjetimo se, u prošloj je akademskoj godini dobio Rektorovu nagradu za posebna postignuća, a u pretprošloj Rektorovu nagradu za izvrsnost. Također je do sada dobio i dvije Dekanove nagrade za izvrsnost, na preddiplomskom i diplomskom studiju glazbene pedagogije i glazbene kulture. Trenutno završava i preddiplomski studij kompozicije.

tudooooor

 

ferata@ferata.hr
0997370409