Sinj i Cetinski kraj iskazali podršku Vukovaru

Autor/ica
Objavljeno: 4 rujna, 2013
prosvjed4_0309

Foto: Ivan Žižić

U znak podrške braniteljima iz Vukovara koji prosvjeduju protiv uvođenja dvojezičnosti u hrvatskom gradu Heroju, branitelji i ostali građani s područja cijele Cetinske krajine spontano su se sinoć okupili na dnu Alkarskog trkališta. Nakon toga uslijedilo je 15-minutno hodanje preko dva pješačka prijelaza na državnoj cesti D1, neposredno kod Alkarskog trkališta.

Tristotinjak okupljenih, koji su nosili zastave Hrvatske, ratnih postrojbi i zastave udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pjevali su pjesme o Hrvatskoj i Vukovaru, te su na 15-ak minuta u potpunosti zatvorili promet na najprometnijoj sinjskoj prometnici. Iako su stvorene kilometarske kolone vozila, nije zabilježen niti jedan protest vozača, nego se sviranjem automobilskih sirena odobravao postupak okupljenih.

Nakon toga, okupljeni su krenuli Splitskom ulicom do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred zgrade sinjske Gradske uprave, a peiključili su im se i ostali građani, iskazujući na taj način svoju potporu Vukovarcima. Kod spomenika poginulim braniteljima minutom šutnje odana je počast svima onima koji su od prvog spominjanja imena Hrvatska do dana današnjeg živjeli, patili i umirali za njenu slobodu. Počast je odana i tragično preminulom Zvonku Bušiću.

Nakon što su zapalili 500 svijeća-lampiona oko spomen obilježja i na okolnim ulicama, okupljenima su se kratko obratili predsjednik sinjskog Stožera zaobranu Vukovara Stipe Poljak, te njegovi suradnici Miro Bulj i Mario Vujević Vegi. Svi oni su pozvali na mir i dostojanstvo, ističući da na ovaj način branitelji i cijela junačka Cetinska krajina odaje počast svima koji su dali živote u Domovinskom ratu za slobodnu Hrvatsku, a posebno za Vukovar i njegove branitelje. Čelnici sinjskog Stožera za hrvatski Vukovar okupljenima su poručili da se u miru raziđu svojim kućama, te su naglasili kako će se u slučaju potrebe poduzeti i ostale aktivnosti, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Dvadesetak branitelja potom je otišlo do Jakina gumna gdje su kod murala posvećenom Vukovaru zapalili svijeće uz skandiranje ‘Vukovar, Vukovar’. Među brojnim braniteljima Sinjanima, Triljanima, Vrličanima, Otočanima, Hrvatačanima i Dicmanjanima bio je i Željko Poljak, brat ubijenog vukovarskog heroja i legendarnog zapovjednika Ivice Poljaka Sokola.

‘Tužan događaj. Nažalost, nakon svih ovih godina moramo paliti svijeće i na ovaj način odati počast i brigu za vukovarske branitelje. Oni koji sada prosvjeduju u Vukovaru su naši prijatelji, oni su naši gosti za Alku i Gospu. Oni su sada u Vukovaru i stoje nasuprot svoje hrvatske policije. To je žalosno, čovjek ne može zamisliti da to može biti u hrvatskoj državi. Na ovaj način mi smo njima iskazali počast da ustraju. Nije u pitanju samo ćirilica, ne mrzimo mi nikoga, ni mi ovdje ni oni gore, samo želimo da nam daju mira’, kazao nam je Željko Poljak.

Posebno vrijedi istaknuti kako za vrijeme potpore Vukovarcima nije zabilježen niti jedan ekces. Nije bilo niti jednog ružnog povika, niti skandiranja protiv bilo koga. Moglo se čuti samo pjevanje Domovini i herojskom gradu Vukovaru.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh