ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Sinj: Obilježen Međunarodni dan volontera

Autor/ica
Objavljeno: 5 prosinca, 2020

Danas je Međunarodni dan volontera. Tim povodom Udruga Srma na sinjskoj Pijaci građanima je predstavila volonterstvo i Lokalni volonterski centar te je uručila nagrade za najbolje volonterske priče.

Naime, na nagradnom natječaju za volonterske priče Lokalnog volonterskog centra Sinj Udruge Srma nagrađeno je 7 priča:

  1. mjesto s po 26 bodova dijele ‘Volevo volare’ (Željela sam letjeti) – Ena Delija i ‘Volontiram dakle jesam’ – Kristina Mravak
  2. mjesto s po 23 boda dijele priče ‘Volontiranje me naučilo tko sam ja’ – Karla Radović i ‘Kako se osjećam kao volonter’ – Marina Milun
  3. mjesto s po 22 boda dijele priče ‘Poklonila sam dio sebe’ – Marina Čorić, ‘Volontiranje mijenja pogled na život’ – Mirna Jurko i ‘Volonterska priča’– Stipe Maleš.

Posebna nagrada za priču na dijalektu dodijeljena je priči ‘Lektimacija’ autorice Marije Librenjak.

Na natječaj za volonterske priče koji je trajao od 9.rujna do 16. studenog pristiglo je ukupno 27 priča i crtica iz života volontera koje su objavljene i u zborniku ‘LOVOR 2’ koji je dostupan online na web stranici Udruge Srma. Također je tiskan i podijeljen volonterima i građanima.

Predsjednica Srme Snježanka Jadrijević kaže kako je riječ o projektu VOZARA – volonteri za razvoj kroz kojega, uz financiranje  Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, promiču volontiranje u Cetinskoj krajini.

‘Promičemo volontere svih naših lokalnih udruga i udruge kao organizatore volontiranja. Upravo smo završili ciklus od 15 on-line prezentacija volonterstva u 2. i 3. razredima naših srednjih škola. Želim naglasiti kako su nam partneri na ovom projektu naše dvije srednje škole – Gimnazija i Tehnička industrijska škola Ruđera Boškovića te Centar Juraj Bonaći s kojim smo ove godine ostvarili i partnersku suradnju, a surađujemo više od 10 godina na programu inkluzivnog volontiranja, gdje njihovi korisnici pomažu u našim volonterskim aktivnostima’, kazala je Jadrijević.

Autorica priče ‘Volontiram dakle jesam’ Kristina Mravak kaže nam kako se volontiranjem bavi još od djetinjstva, kada je postal član Kulturno-umjetničkog društva ‘Krenica’, a kasnije je preuzela i vodstvo KUD-a. U svojoj nagrađenoj priči htjela je naglasiti kako svoj volonterski rad nikad nije doživjela kao rad jer to voli pa joj je posve prirodno volontirati.

‘Svatko sebi treba otvoriti um i jednostavno dopustiti sebi da vidi do kojih granica može ići i što sve može napraviti. lako je napraviti nešto za sebe, ali treba napraviti nešto i za društvo u kojem živimo. Iako je trenutno ovakva situacija, mislim da još uvijek možemo djelovati’, poručila je Kristina Mravak.

Na održanom natječaju nagrađena je i ‘Volonterska priča’ autora Stipe Maleša, korisnika Centra ‘Juraj Bonaći’.

‘Ja sam ponosan što imam veliko srce za ljubav prema svim građanima id a mogu dijeliti radost, posebno starijim osobama. Želim poručiti svima da budu ponosni na svoj grad i neka čuvaju svoje zdravlje’, kazao je svima omiljeni Stipe.

Danas su podijeljene i nagrade volonterima koji su u 2019. godini imali najviše volonterskih sati. Među njima je i gospođa Višnja Miloš koja u Udruzi Srma volontira zadnjih 10 godina.

‘U biti volontiram od početka svog života, uvijek sam voljela pomagati. Kad sam otišla u mirovinu, pridružila sam se Srmi it u sam našla zadovoljstvo u radu s djecom na radionicama i u druženju s ljudima. Motivira me ljubav prema ljudima i želja da im se pomogne, pogotovo u ova strašna vremena. Ne možete svakome riješiti problem, ali i sitnica jako puno znači’, kazala je najbolja volonterka seniorka u 2019. godini Višnja Miloš.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh