BANNER FERATA

Sinj: Obilježena 23. obljetnica 126. brigade i Dan neovisnosti

Autor/ica
Objavljeno: 6 listopada, 2014

126_obljetnica01

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Sinju je danas obilježena 23. obljetnica osnutka 126. brigade i Dan neovisnosti RH koji se slavi 8. listopada.

Vijence su na spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Županije splitsko-dalmatinske,  gradova Sinja i Trilja, općine Hrvace, VAD-a, političkih stranaka i klubova u gradskom vijeću grada Sinja, te učenici 2.b razreda OŠ fra Pavla Vučkovića.

Prisjećajući se vremena u kojima je nastala 126. brigada, posebno poginulih branitelja, njen prvi zapovjednik brigadni general u miru Veselko Gabričević istaknuo je da je prije 23 godine po zapovijedi vrhovnog zapovjednika ustrojena 126. brigada:

‘Što reći nakon 23 godine odmaka? To je lijepo i pristojno vrijeme. Bilo je to vrijeme i ponosa i slave kada su hrvatski mladići dragovoljno hrlili da obuku odore hrvatske vojske i policije, želeći da stvore samostalnu, slobodnu, neovisnu Hrvatsku. Nisu razmišljali koja je cijena, bili su spremni žrtvovati svoj život za ovu Državu koju danas imamo i svi uživamo’, kazao je Gabričević, dodajući kako je većina tih branitelja poslije rata ostala razočarana činjenicama da su, dok su se oni borili u rovovima, neki drugi na perfidan način pljačkali domovinu, pod krinkom privatizacije.

Govoreći o sadašnjem trenutku u kojem se nalaze branitelji, general Gabričević je istaknuo kako se na razne načine branitelji žele prikazati u negativnom svjetlu.

‘Nije pošteno. Kada je trebalo znali što trebaju učiniti, branitelji su činili. I danas, kada je teška gospodarska situacija u državi, branitelji  znaju što treba činiti. Pokušavaju branitelje razjediniti, i lijevi i desni i neznam koji. Međutim, ja sam siguran da neće uspjeti u tome, jer branitelji će znati što treba činiti, oni će se svrstati za Hrvatsku kao što su to činili i 1991. godine’.

General Veselko Gabričević posebno se zahvalio i izrazio poštovanje poginulim pripadnicima postrojbe, njihovim obiteljima i svima koji su bili dio 126. brigade.

Čestitke pripadnicima 126. brigade, obiteljima poginulih branitelja i nazočnima uputio je u prigodi današnjeg dana i Dana neovisnosti 8. listopada sinjski gradonačelnik Ivica Glavan:

‘Svima želim čestitati ovaj dan obljetnice 126. brigade i Dan neovisnosti kojeg ćemo proslaviti u srijedu 8. listopada. Primite moje iskrene zahvalnosti ispred ovih imena koji su dali navrijednije, a to je život za Domovinu, da vas pozdravim u ime svih nas. Posebno sam ponosan na tu činjenicu i smatram je velikom privilegijom’.

Molitvu odrješenja za one koji su svoje živote dali u obrani Domovine predvodio je fra Luka Norac Kevo. Nakon toga program obilježavanja 23. obljetnice 126. brigade nastavljen je polaganjem vijenaca kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana.

Podsjetimo, i prije službenog osnivanja brigade na cetinskom području postojale su ranije formirane dragovoljačke postrojbe koje su osnutkom brigade ušle u njen sastav i činile njenu okosnicu. Svakako treba istaknuti kako je za vrijeme Domovinskog rata 126. brigada po mnogima bila najbolja pričuvna brigade koja je u borbenim djelovanjima bila uz bok gardijskima kao što su 4. i 7. gardijska brigada. Pripadnici 126. brigade, a poslije 126. pukovnije sudjelovali su u mnogim važnijim vojnim akcijama i operacijama u oslobađanju Hrvatske, od sinjskog bojišta, južnog dubrovačkog bojišta, Zima 94, pa Oluja, Maestral i druge akcije. Kroz postrojbu je tijekom njenog višegodišnjeg djelovanja prošlo oko 6 tisuća boraca, a među 103 poginula pripadnika s Cetinskog područja u Domovinskog ratu, 46 je pripadnika 126. brigade. Nakon gašenja brigade i preustroja HV nakon Domovinskog rata, brojni njeni pripadnici nastavili su svoje radne zadaće kroz ostale postrojbe OSRH, posebno kroz 4. GBR i Središte za obuku pješaštva Sinj, te u postrojbama MUP-a.

U prigodi dana neovisnosti u srijedu u 10 sati u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služit će se misa za Domovinu i sve poginule i preminule branitelje.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh