tramax

Sinj: Održan sastanak s poljoprivrednicima

Autor/ica
Objavljeno: 25 ožujka, 2014

sastanak_poljoprivrednici

U sinjskoj gradskoj vijećnici danas je održan sastanak na temu navodnjavanja Sinjskog polja kojem su nazočili dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac, voditelj sinjske Ispostave Hrvatskih voda Goran Vukasović i 20-ak poljoprivrednika s područja Cetinskog kraja.

Sastanak je obilježila žučna rasprava, u kojoj je dio poljoprivrednika izrazio bojazan kako neće imati dovoljno vode u kanalima za zalijevanje poljoprivrednih kultura koje proizvode, a veći dio njih nije niti znao koja je svrha današnjeg sastanka.

Sinjska dogradonačelnica Kristina Križanac istaknula je kako poljoprivrednici nisu dovoljno upućeni jer većina njih nije nazočila sastanku koji je održan prošlog petka, na kojem su predstavnici Hrvatskih voda, Županije splitsko-dalmatinske, Grada Sinja i poljoprivrednici s područja Cetinskog kraja razgovarali o postojećem stanju i problematici korištenja višenamjenskog melioracijskog sustava u Sinjskom polju. Na tom sastanku donesen je zaključak kako će se izraditi program upravljanja višenamjenskim melioracijskim sustavom u Sinjskom polju,  pa su na današnjem sastanku poljoprivrednicima podijeljeni upitnici o evidenciji korištenja poljoprivrednog zemljišta u Sinjskom polju.

‘Cilj ovog sastanka je bio da dobijemo impute koje bismo proslijedili Hrvatskim vodama i kako bi se na temelju toga izradio najbolji mogući model dugoročno. Na sastanku u petak nisu bili prisutni u ovolikom broju, kada su stručne službe Hrvatskih voda prezentirale program i zato su njihova pitanja ovakva. Međutim, mi ćemo ponovno osigurati jednu takvu prezentaciju, da vide o čemu se zapravo radi’, kazala je Kristina Križanac.

Kako se iz svega da zaključiti, Hrvatske vode nemaju dovoljno sredstava za održavanje postojećeg sustava za navodnjavanje u Sinjskom polju. Stoga će se u financiranje održavanja morati uključiti i Županija splitsko-dalmatinska i Grad Sinj, a vjerojatno i sami poljoprivrednici.

Nakon što se prikupe svi podaci o korištenju poljoprivrednog zemljišta, znat će se kolika količina vode je potrebna za navodnjavanje te koliko bi za sustav navodnjavanja plaćale Hrvatske vode, a koliko Županija, Grad i poljoprivrednici.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh