mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

Sinj: Proslavljeni Stepinčevi dani

Autor/ica
Objavljeno: 12 veljače, 2024
stepincevo

Izvor: www.gospa-sinjska.hr

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su ‘Stepinčevi dani’ od 8. do 11. veljače 2024. godine.

‘Stepinčevi dani’ počeli su u četvrtak 8. veljače, duhovnom obnovom koju je vodio isusovac pater Ike Mandurić. Svakog dana program duhovne obnove sastojao se od kateheza posvećenih blaženom Alojziju Stepincu, misnog slavlja, pobožnosti euharistijskog klanjanja i klanjanja svetom križu. Molitve i razmatranja bila su protkana mislima blaženog Stepinca o Bogu, Crkvi, Mariji i hrvatskom narodu. Duhovnu obnovu animirali su članovi karizmatske zajednice Dobri Pastir iz Sinja i VIS-a ‘Totus tuus’ Gospa Sinjska.

U petak 9. veljače, održan je susret i za mlade iz sinjske župe a gosti su bili članovi Hrvatskog nadzemlja iz Splita. Program je održan u Dvorani Gospe Sinjske pod nazivom ‘Ljubi i budi ljubljen’. Na susretu su prikazani dramski uradci iz radionice Hrvatskoga nadzemlja uz svjedočanstva i molitvu mladih.

Na blagdan blaženog Alojzija Stepinca u subotu 10. veljače, središnje misno slavlje održano je u 9 sati. Govoreći o svetosti života blaženog Stepinca, pater Ike je kazao:

‘Stepinac u vrijeme komunizma je bila ‘najstrašnija riječ koju je mogao čuti neki režimski čovjek’, a hrvatskim vjernicima u vrijeme progona Crkve i njezinih članova, Stepinac je svojim stavom ulijevao snagu i mir. Stepinčevo neslomljivo držanje, bilo je nemjerljiv doprinos opstanku vjere Hrvata u onim najtežim godinama krize hrvatskog naroda u povijesti. Usprkos svoj propagandi onog vremena, vjera u njegovu svetost kod naroda je ostala posve netaknuta.’

U nedjelju 11. veljače, članovi Dječjeg zbora Gospe Sinjske pod vodstvom s. Jelene Mijić i fra Jure Župića premijerno su izveli recital ‘Ruke u molitvi’ u čast blaženog Alojzija Stepinca. Recital je napisala Marina Šimić vjeroučiteljica u OŠ Tučepi i pastoralna suradnica u Župi sv. Ante u Tučepima. Djeca su vjernike u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske provela kroz život blaženog Stepinca, s naglaskom na njegovo djelovanje u teškim vremenima Drugog svjetskog rata i poraća. Recital je završen molitvom za zagovor blaženog kardinala Stepinca koju je predvodio župni vikar fra Toni Šimunović.

Važno je istaknuti da je blaženi Alojzije dva je puta bio u Gospinu Svetištu u Sinju. Kad je dr. Antun Bauer, zagrebački nadbiskup, 17. ožujka 1934. godine posjetio Svetište, Alojzije Stepinac bio je u pratnji kao tajnik. Drugi put je nadbiskup Alojzije došao u Sinj 19. siječnja 1938. godine.

Blaženi Alojzije u Gospinom svetištu u Sinju prisutan i u sakralnoj umjetnosti. Akademska kiparica Mila Wood 1960. godine izradila je Križni put za Gospino Svetište u Sinju. Za lik Isusa uzela je crte lica nadbiskupa Alojzija Stepinca. Na prozorima crkve u Sinju 2004. godine postavljeni su vitraji. Na Jednom od njih prikazan je lik bl. Alojzija Stepinca, a izradio ga je akademski slikar Ivan Grgat. U samostanskom klaustru postavljene su brončane medalje većega formata u čast nekih osobiti hodočasnika. Među njima je i medalja s likom blaženoga Alojzija, nadbiskupa i kardinala. Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske dobilo je 2007. godine brončano poprsje bl. Alojzija Stepinca, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

ferata@ferata.hr
0997370409