Sinj: Svečano obilježeni Dan državnosti RH i Dan branitelja cetinskog kraja

Autor/ica
Objavljeno: 30 svibnja, 2020
dan drzavnosti

U organizaciji Grada Sinja i Koordinacije braniteljskih udruga s područja Grada Sinja i Cetinske krajine danas, 30. svibnja 2020. godine prigodno je, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježeni državni blagdan ‘Dan državnosti’ te ‘Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine’.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave u Sinju.

dan drzavnosti

Vijence su položili predstavnici braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Grada Sinja, općina Otok i Hrvace, političkih opcija zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Sinja, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Vojarne 126. brigade HV-a Sinj, MUP-a, Viteškog alkarskog društva i drugi.

Himnu ‘Lijepa naša’ i koračnicu ‘Mi smo garda Hrvatska’ izvela je Gradska glazba Sinj.

dan drzavnosti

Molitvu odrješenja molio je fra Perica Maslać, župnik Župe Čudotvorne Gospe Sinjske. Čestitku sinjske gradske izvršne vlasti i Gradskog vijeća pročitao je moderator programa Branimir Romac. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata okupljenima se obratio državni tajnik, brigadir Ivan Vukić.

dan drzavnosti

Čestitavši svima ovaj veliki dan za Hrvatsku povijest, brigadir Vukić je podsjetio na veliki udio Sinjana i Cetinjana u Domovinskom ratu:

‘Ovaj popis ovdje, na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima, dovoljan je znak koliku su žrtvu branitelji Sinja i cetinskog kraja dali u Domovinskom ratu. Zato hrvatska Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja to prepoznaju. Zzato i jesam danas ovdje, da im odam počast. Ako Bog da, 10. lipnja se otvaraju radovi na izgradnji Veteranskog centra u Sinju i na taj način će Ministarstvo hrvatskih branitelja doprinijeti da briga o braniteljima i članovima njihovih obitelji bude još veća.’

Nakon toga vijenci su položeni i ispred biste prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana na istoimenom gradskom trgu.

dan drzavnosti

Sveta misa zahvalnica za Domovinu te sve poginule i preminule hrvatske branitelje služena je u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, koju je predvodio župnik fra Perica Maslać.

Svečanost u prigodi današnjeg dana nastavljena je druženjem hrvatskih branitelja u restoranu Gloria u Turjacima.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh