Jadrantrans

Sinj: U razrednom odjeljenju za medicinske sestre/tehničare 24 učenika

Autor/ica
Objavljeno: 1 listopada, 2020
medicinari sinj

Prema podacima koje smo dobili, ove školske godine u sinjske srednje škole upisano je 66 učenika više nego prošle godine. Jedan od razloga je zasigurno i taj  što je ove školske godine u Sinju otvoreno jedno razredno odjeljenje medicinskih sestara/tehničara, u kojem je 24 učenika.

Željeli smo se uvjeriti kako je prošao prvi mjesec njihovog školovanja u SSS Bana Josipa Jelačića. U ovu iznimno pozitivnu priču uveo nas je ravnatelj škole Stipe Ivišić.

‘Nema se tu puno toga govoriti. Ovo je odlično. Pravi je ovo potez bio da se u Sinju i to u našoj školi otvori ovo razredno odjeljenje. Da budem iskren, ja sam od Županije tražio jedno odjeljenje sportske tematike, jer sam smatrao da to treba ovom kraju. Međutim, uz suglasnost župana Blaženka Bobana, županijski pročelnik Tomislav Đonlić i dožupan Luka Brčić kazali su mi da će škola dobiti nešto vrijednije ,a to je otvaranje razreda medicinskih sestara’, kazao je ravnatelj Ivišić.

Nakon dogovora u Županiji počelo se s realizacijom projekta. Započeo je početak izvođenja strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije medicinska sestra opće njege, odnosno medicinski tehničar opće njege u obrazovnom sektoru Zdravstvo i socijalna skrb.

‘Interes za upis bio je jako velik. U razredno odjeljenje primili smo s visokim brojem bodova, prosjek skoro 4,8 ukupno,  24 učenika, od toga 21 učenica i 3 učenika. S izuzetkom dvije učenice iz Podstrane i Splita, svi polaznici ovog smjera su s područja Cetinskog kraja’, kazao je Ivišić.

Ravnatelj nam je kazao kako je interes za upis bio vrlo velik, toliki da se moglo upisati još jedno odjeljenje.

‘Iduće nastavne godine pokušat ćemo dobiti odobrenje za još jedan razred zdravstvene struke. Potrebe za medicinskim strukama u Županiji i cijeloj Hrvatskoj su velike i tu vidimo prigodu. Sama nastava traje pet godina. Prve dvije godine, može se kazati, gimnazijskog su programa, a treću godinu provodimo praksu u školi u našim kabinetima. Četvrtu i petu godinu učenici provode praksu u bolnici’, istaknuo je Ivišić, dodajući kako ova priča ima više značaja.

‘Uz to što smo uz ekonomiste, trgovce, turističko-ugostiteljske radnike, frizere, pedikere i kozmetičare sada dobili mogućnost obrazovati i učenike medicenske struke, dobili smo još nešto. Naime, više naši učenici s cetinskog kraja neće putovati, niti će biti podstanari u Splitu. Značajno će se smanjiti financijski izdaci roditelja i još puno toga’, zaključio je svoju priču prezadovoljni ravnatelj Stipe Ivišić.

Nakon ove iscrpne uvodne beside prvog čovjeka škole malo smo zavirili u razred budućih medicinara. Nakon zajedničkog fotografiranja za Feratu i povratka na svoja mjesta, neki su se odvažili kazati koju riječ.

‘Ovo smo oduvijek željele upisati, školu za medicinske sestre. Nije nam daleko od kuće do škole  ovaj prvi mjesec prošao je odlično. Razred je super i možemo samo reći za sve – samo super’, kazale su nam vedre i raspoložene Andrea Križanac s Radošića i Mia Jukić Bračulj iz Sinja.

medicinari sinj

Među učenicima iz Cetinskog kraja, zahvaljujući bodovima iz osnovne škole, dvije su učenice sa splitskog područja, Božena Perković iz Podstrane i Antea Nakić Alfirević iz Splita.

‘Nakon osnovne škole naša želja bila je upisati baš ovo usmjerenje. U Splitu nam je jako malo nedostajalo po bodovima da se upišemo, ali uspjeli smo u Sinju i nije nam žao. Putovanje prođe vrlo brzo, kolege iz razreda su odlične, u Sinju nam je super’, kazale su nam Božena i Antea.

Pokušali smo koju riječ izvući iz tri buduća medicinska brata, ali nisu se htjeli upustiti u ovu priču. Kažu nam samo da ćemo ih opet posjetiti i da će onda oni govoriti. I hoćemo! Zdravi bili pa vidjeli.

Ono što je također vrlo važno u svemu ovom jest činjenica da se u Sinju prvi put uvelo redovno školovanje za medicinske sestre/tehničare. Ovo je pokazatelj kako se zajedničkom koordinacijom svih uključenih u obrazovni proces može puno toga napraviti za Sinj i cijelu Cetinsku krajinu.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh