svabo

Sinj u znaku pršuta

Autor/ica
Objavljeno: 12 travnja, 2014
sajam_prsuta06

Već tradicionalno, devetu godinu za redom, PC Sinj organizira Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem.

Ovogodišnji sajam odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH, te ministarstva poljoprivrede i poduzetništva. Dvodnevnu manifestaciju gastronomskih delicija svečano je otvorila pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina. Govoreći o značenju Sajma, gospođa Rukavina je istaknula njegov višestruki značaj.

‘Na ovoom Sajmu susreću se razmjenjuju stručna mišljena neposredni proizvođači i krajni korisnici ove autohtone hrvatske delicije. Ovaj Sajam je mjesto na kojem se ocjenjuje trud hrvatskih poljoprivrednika, a sve u cilju što bolje prezentacije svojih proizvoda na svjetskom tržištu’, kazala je Božica Rukavina, ističući kako će Ministarstvo poljoprivrede kao i do sada biti značajna potpora organizatorima ovakvih i sličnih manifestacija.

Na početku svečanosti otvaranja Sajma okupljene je pozdravila direktorica PC Sinj Ana Barać. Ispred stručnog ocjenjivačkog povjerenstva o načinu ocjenjivanja i parametrima s kojima se struka služi kako bi donijela najbolje ocjene, govorio je predsjednik povjerenstva prof. dr. sc. Mirko Gugić. Pozdravne riječi organizatorima i posjetiteljima uputili su još dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac, predsjednica županijske Gospodarske komore Split Jadranka Radovanić, dožupan Ante Šošić. U ime Ministarstva poduzetništva i obrta, te o programima potpore za poduzetnike kratko je govorila načelnica Sektora za obrt Nadica Žužak.

U prigodnom kulturno-zabavnom dijelu programa nastupila je Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja, KUD Milan Begović Vrlika, KUD Komaštre Ogorje, djeca Dječijeg vrtića Vrapčić Brnaze i Sinjske mažoretkinje.

Nakon svečanog otvaranja Sajma održan je okrugli stol na temu ‘Zaštita autohtonih poljoprivrednih proizvoda’.

U poslijepodnevnom programu upriličiti će se izbor najljepše narodne nošnje, te izbor za naj-par u narodnim nošnjama.

Sutra, drugoga dana Sajma, koji se za posjetitelje otvara u 10 sati uz degustacciju proizvoda, predviđen je nastup klape Sinj, a samo zatvaranje sajma i dodjela priznanja najboljima biti će oko 14 sati.
Na ovom Sajmu sudjeluje sedamdesetak izlagača iz Hrvatske, BiH i Slovenije. Pored suhomesnatih proizvoda, izložene su i ostale delicije, sir, maslinovo ulje, soparnik, uštipci, vino, kao i autohtoni suveniri i rukotvorine žena s područja Cetinskog kraja.

Inače ,tijekom prvih sati Sajam je pobudio veliki interes posjetitelja.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh