Banner CORE HIT RADIO

Sinj: Uprizorena Badnja večer

Autor/ica
Objavljeno: 22 prosinca, 2018

Zanimljivo je bilo sinoć na Šetalištu Alojzija Stepinca, s kojeg su se čuli rera, pučko pivanje, molitva, gusle, kuvalo se na kominu. Sve je to bio dio programa ‘Uprizorenje Badnje večeri’ u organizaciji KUD Cetina Sinj.

Okupljeni građani mogli su tako vidjeti pomalo zaboravljene običaje Cetinske krajine, kako se u zemane čekao Božić. Cijeli program sa svojim prijateljima osmislila je predsjednica KUD-a Cetina Marija Cvitković.

‘Mi smo ovim uprizorenjem željeli našim sugrađanima i gostima, a posebno najmlađima, dočarati kako se nekada slavilo i čekalo Božić. Na Badnji dan vršile su se pripreme za proslavu Božića. U kuću bi se prije večere unosili badnjaci, odnosno tri panja koje bi domaćin usjekao u šumi. Domaćin unosi badnjak kada su svi ukućani u kući, domaćica izlazi po košaru ili naramak već pripremljene slame te ju posipa po podu. Nakon što se slama pospe, dica se igraju po njoj i baca im se oraha, suhih smokava. Nije bilo tada bombona, ali je bilo veselo. Badnjak je posni dan, pa bi se pripremali krumpir, uštipci na ulju i drugo. Uz to bi se naravno veselilo, pivala rera, netko bi zaguslio, kružila bi bukara crnog vina i tako do odlaska na polnoćku. Uz to bi se navečer spremala hrana za Božić, uglavnom mrsalina, kiseli kupus i ostalo. To se ne bi jelo do božićnog dana’, kazala je Marija Cvitković.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh