Sinj: Usporavanje rasta, a možda i pad stope nezaposlenosti!?

Autor/ica
Objavljeno: 15 listopada, 2013
nezaposlenost

Prema službenim podacima HZZ-a, u rujnu je na području Grada Sinja evidentirano 2.699 nezaposlenih osoba.

Riječ je o blagom porastu nezaposlenosti u odnosu na prethodna tri mjeseca, što se uklapa u postojeće sezonske trendove. No podatak da je u rujnu ove godine na sinjskom birou bilo tek 3,4 posto više nezaposlenih osoba nego prije godinu dana, ukazuje na osjetno usporavanje snažnog trenda povećanja stope nezaposlenosti u posljednjih pet godina.

nez_sinj_2013

Krajem prošle i početkom ove godine, Sinj je probio granicu od 3 tisuće nezaposlenih osoba. Najviše nezaposlenih Sinjana bilo je u veljači (3.098), dok je ovogodišnji minimum zabilježen u kolovozu (2.545) kada je Sinj nakon dužeg vremena zabilježio pad stope nezaposlenosti (1,3 posto) u odnosu na isti period prošle godine.

Obzirom na dosadašnja iskustva s kretanjem stope nezaposlenosti, sezonski trendovi trebali bi utjecati na povećanje nezaposlenosti u posljednja tri ovogodišnja mjeseca. No s obzirom na konkretne znakove usporavanje porasta nezaposlenosti, ona bi se na sinjskom području trebala zadržati u prošlogodišnjim okvirima, bez velikog porasta, a možda i uz pad odnosno smanjenje.

Naravno, nezaposlenost na sinjskom području i dalje je iznimno velika, a njena stopa spada u najviše i na državnoj razini. No podaci o usporavanju rasta nezaposlenosti i stidljive hipoteze o konačnom početku njenog pada, ipak bude kakav takav optimizam – posebno kada se pogleda grafički prikaz rasta sinjske nezaposlenosti u posljednjih pet godina.

nez_sinj_2009_2013
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh