miro bulj
hdz

Sinj: Vikend u znaku preponskog jahanja i galopskih trka

Autor/ica
Objavljeno: 28 rujna, 2018
Galopske-utrke

Prije pola stoljeća, 1968. na inicijativu sinjskih ljubitelja konjičkog sporta i Alke, osnovan je Konjički klub Alkar.

Klub je u dosadašnjem radu iznjedrio na stotine izvanrednih jahača i alkara, a tijekom godina bio je organizator tradicionalnih konjičkih trka, natjecanja u preponama, državnih natjecanja. Tradiciju ovih aktivnosti u posljednje vrijeme uspješno provodi Konjičko-galopski klub Alkar 1968,a tako će biti i ove subote i nedjelje 29. i 30. rujna na sinjskom Hipodromu.

Predsjednik Kluba i Organizacijskog odbora Mirko Penić kazao je kako jednom sadržajnom manifestacijom žele dati svoj doprinos ovom velikom jubileju.

‘U subotu ujutro organizirat ćemo natjecanje u preponskom jahanju za mlađe uzraste, od 12 do 16 godina s područja cijele Dalmacije. To je uvertira za veliki broj preponskih utakmica koje ćemo organizirati iduće 2019. godine u Sinju, Šibeniku, Biogradu i drugim mjestima. Na taj način želimo što više mladih osoba uključiti u ovaj sport. Sama završnica preponskog natjecanja bit će u nedjelju, kada ćemo podijeliti priznanja i nagrade najboljima’, kazao je Penić.

Natjecanje će se održati na novim preprekama.

‘Kada smo krenuli u izradu novih prepreka, rijetki su vjerovali u uspjeh. Međutim, do sada smo uradili 15 novih prepreka zahvaljujući brojnim donatorima i radom svih članova Kluba. Tu bih posebno izdvojio jednu osobu koja je pokrenula ovu priču i svakodnevno je gurao ovaj projekt, a to je naš član i alkar Stipe Bogdan. Po nekim procjenama, sve ove prepreke ukupne su vrijednosti oko 15 tisuća eura. Uz ova natjecanja koje sam spomenuo, želimo organizirati velike međunardone preponske utakmice, jer za to postoje uvjeti na našem Hipodromu’, kazao je Penić.

Posebno zanimljiv program bit će u drugom dijelu subote, koji će biti u znaku galopskih trka.

‘Pripremili smo pet trka u kojima će sudjelovati tridesetak grla. Program počinje od 15 sati. Jedna trka na 900 metara je Alkarski kup, to je utrka konja u vlasništvu Ergele i VAD-a, druga je Alaša – 900 metara, a na istoj dionici je i trka Alkaruša za konje uzgojnog tipa Alkar. Četvrta trka dana je Međunarodna na 1200 metara, Kup Splitsko-dalmatinske županije, dok je peta trka Međunarodni 4. Memorijal Ivica Glavan Ićo na 1600 metara.’

Organizator priredbe je KGK Alkar 1968, suorganizator Grad Sinj, a pokrovitelji Atalantic grupa i Županija splitsko-dalmatinska.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh