ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Sinjani od 1. siječnja 2020. godine oslobođeni plaćanja prireza

Autor/ica
Objavljeno: 16 siječnja, 2020
sinj foto mmodric

Odlukom o lokalnim porezima, Gradsko vijeće Grada Sinja je od 1. siječnja 2020. godine ukinulo prirez poreza na dohodak, koji je do sada iznosio 8 posto. Ovakvom Odlukom Grad Sinj se svrstao među rijetke gradove u Hrvatskoj koji nemaju prirez.

Osim prireza, ukinut je i porez na potrošnju za ugostiteljske objekte te porez na kuće za odmor.

Ukidanjem prireza i poreza na potrošnju za ugostiteljske objekte, Grad Sinj je na prihodovnoj strani ostao bez 3,5 milijuna kuna, a za isti iznos su rasterećeni građani i poslodavci. U obrazloženju odluke stoji kako je Vlada kroz novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave osigurala povećanje proračunskih prihoda Grada Sinja za oko 30 milijuna kuna godišnje, čime je značajno poboljšan financijski položaj Grada.

Ukidanje prireza građani Sinja trebali bi osjetiti već u siječnju, isplatom plaće za prosinac 2019. godine, ovisno o iznosu porezne osnovice.

Ukidanjem poreza od 3 posto na potrošnju za ugostiteljske objekte, cilj je rasteretiti poslodavce i potaknuti zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva.

Unatoč tome što Grad Sinj do sada nije ni realizirao Odluku o naplati poreza na kuće za odmor, Gradsko vijeće ukinulo je i ovaj porez.

Nova Odluka o lokalnim porezima Grada Sinja, kojom su ukinuti prirez poreza na dohodak, porez na potrošnju i porez na kuće za odmor, donesena je na prijedlog sinjskog HDZ-a.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh