Sinjani su zaglumili još u 19. stoljeću

Autor/ica
Objavljeno: 2 veljače, 2021
zvonimir

Sinjsko pučko kazalište ove će godine obilježiti 65. obljetnicu osnutka, a predsjednik ove gradske institucije Željko Viculin natuknuo nam je kako su Sinjani svoje prve organizirane kazalište korake napravili još u 19. stoljeću, o čemu je pisao fra Jozo Soldo.

Informaciju je potvrdio dr. Jakov Žižić i odmah nam dostavio tekst Odrazi kulturnih utjecaja tijekom posljednja tri stoljeća u varoši Sinja, objavljen 1990. u Historijskom zborniku.

U ovom zanimljivom tekstu o urbanom i društveno-kulturnom razvoju varoši Sinja od 1686. do 1940. godine, autor – fra Josip Ante Soldo ističe podatak:

„Godine 1881. u mjesecu srpnju stvoreno je i građansko glumačko društvo. Ono je za svetkovinu Sv. Braće izvelo u novoj kući Masovčića dramu Zvonimir kralj hrvatski. Takvih priredaba bilo je više i one su trajale cijeli dan, u crkvi, po ulicama, u Gimnaziji, zabavom uvečer s vatrometom ili predstavama.“

Autor se u tekstu poziva i na podatke iz Katoličke Dalmacije gdje se navodi kako su u Zvonimiru nastupili: Josip Bilić (kralj Zvonimir), Josip Vrdoljak (ban Petar), Toma Stuparić (ban), Milica Dedić (Ljeposlava, kći bana Petra), Filip Grubišić (Radovan, sin Zvonimira), Ivan Dedić (knez Mutimir), Šimun Vezilić (Klonimir), Placida Galatija (Dragojla), Franjo Macoko (Glaviša, sinovac kraljev), Ante Brajinović (Boleslav, župan), Ivan Kalafatić (Lapčan) i Stjepan Midenjak (satnik).

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh