ALKARIC

Sinjanin Marko Tordinac ponajbolji barmen Švicarske

Autor/ica
Objavljeno: 5 lipnja, 2021
tordinac

Uvijek i s ponosom želimo predstaviti naše mlade i uspješne Cetinjane koji svojim radom i ostvarenim rezultatima osvajaju brojna priznanja i nagrade, bilo da se radi o kulturnim, sportskim, školskim ili drugim natjecanjima. Mnogi od njih otišli su za boljim životom izvan granica Lijepe naše, a jedan od njih je i Marko Tordinac, 30-godišnji Sinjanin s Bazane 29.

Nakon završetka školovanja u Splitu, gdje je završio školu za barmena, Marko je svoja umijeća skoro četiri godine promovirao u Njemačkoj. Nakon toga put za boljim životom odveo ga je u Lihtenštajn, u kojem je proveo dvije godine. Od prošle zime stanovnik je švicarskog St. Gallena. Nakratko je ovih dana došao u rodni grad, gdje je kum prijatelju na svadbi, pa je to bila prigoda za jedan ugodan razgovor.

‘U ugostiteljstvu radim već 10 godina. Sudjelovao sam na brojnim natjecanjima, kako Hrvatskoj tako i u državama u kojima sam radio. Jednostavno, uživam u tom poslu, ali stalo se treba usavršavati’, kazao nam je Marko.

Marko posebno ističe jedno zanimljivo barmensko natjecanje.

‘Badel 1862 prošle je godine održao besplatne online edukacije s ciljem pomoći djelatnicima ugostiteljskog sektora, a ove godine organizira veliko natjecanje Badel Masterclass Cup-a, za čije je sudjelovanje pristiglo gotovo 500 prijava. Nakon kvalifikacijskog ispita 183 prijavljena kandidata, odnosno kandidatkinje, prošlo je u drugi krug natjecanja. Ja sam ušao među 25 kandidata’, istaknuo je Marko Tordinac.

S obzirom na to da će se finale ovog natjecanja održati 19. lipnja, Marko neće moći nastupiti zbog obveza prema poslu u Švicarskoj.

tordinac

Marko nam je otkrio i s kojim koktelom je ostvario tako dobar uspjeh na ovom natjecanju.

‘Veliki sam ljubitelj klasičnih koktela, pa sam zato i odlučio napraviti klasik – sour koktel koji sam nazvao Pokorny Sour po Franji Pokornyu, koji je utemeljitelj tvrtke Badel 1862. Kako sam osobno ljubitelj Antique Pelinkovca, nije mi bio problem kreirati koktel i spojiti sastojke koji se ljube s njime, a osim Antique Pelinkovca, u koktel sam stavio svježe cijeđene limun i naranču, javorov sirup i bjelanjak od jaja.’

tordinac

Unatoč objektivnim okolnostima zbog kojih neće moći nastaviti daljnje natjecanje Badel Masterclass Cup, Marka čekaju zanimljiva barmenska događanja u Švicarskoj.

‘Nakon održanih prednatjecanja nominiran sam za barmena godine u Švicarskoj. Zahvaljujući pripremi različitih koktela, ušao sam u Top 10 barmena Švicarske. Za naslov najboljega borit ćemo se 22. lipnja, na završnom natjecanju. Nadam se dobrom rezultatu, iako je i sam ulazak među deset najboljih već veliki uspjeh’, kazao nam je Marko., koji je boraveći ovih dana u Sinju u dva ugostiteljska objekta pripremio jako kvalitetnu koktel kartu.

Što se tiče povratka u Hrvatsku, o tome ozbiljno razmišlja.

‘U Švicarskoj je lijepo. Tamo sam za potrebe njihove ugostiteljske promidžbe snimio i spot u kojem predstavljam švicarski koktel ‘džin alpinist’. Međutim, kuća je kuća. Želja mi se za koju godinu vratiti u Sinj, otvoriti neku školu za barmene, jer ima dosta mladih zainteresiranih za ovaj posao. Meni je posebno drago što me veže i prijateljstvo s čovjekom koji je u ovoj branši broj jedan u Hrvatskoj i koji je nadaleko poznat i priznat u cijelom svijetu,  Jurom Vojkovićem. To je velemajstor u spremanju koktela, a iznad svega čovjek i gospodin’, otkriva nam Marko Tordinac, nova švicarska, ali i hrvatska barmenska zvijezda.

tordinac

Sigurni smo kako će ovaj mladić i dalje dobivati priznanja na natjecanjima na kojima će se ocjenjivati stručnost pri spravljanju koktela i njihov okus, ali i sam izgled pića, odnosno njegova boja, dekoracija. Marku želimo da ponese titulu najbarmena Švicarske, a zatim da se vrati u Hrvatsku, kako kaže, učiti mlađe barmenskim vještinama.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh