miro bulj
hdz

Sinjanka Anamarija Benja u polufinalu kulinarskog showa ‘Kuhan i pečen’

Autor/ica
Objavljeno: 10 siječnja, 2020
anamarija

Poznato je kako su Sinj i Cetinska krajina pravi raj za gurmane. Sinjani su poznati po svojim jedinstvenim i vrlo ukusnim jelima.

U prvom redu govorimo o sinjskim arambašima, žabama na nekoliko načina, riječnim rakovima, cetinskim pastrvama, a ni slastice Sinjanima nisu nepoznate. Gotovo svaka domaćica će se rado pohvaliti izradom domaćih sinjskih rafiola, kotonjadom i drugim slasticama.
Na posebno mjesto stavljamo pršut jer ova delicija prati sve događaje od rođenja do smrti, a neizostavna je i dobra kapljica autohtone hrvaštine. Sve to stavlja Sinj i cetinski kraj u doista posebnu i cijenjenu gastronomsku sredinu.

Sve ove delicije ostale bi u drugom planu da nije izvrsnih majstora i majstorica ‘od kužine’. Da se nismo prevarili pokazala je sinoć jedna Sinjanka Anamarija Benja. Naime, ova 25-godišnja ekonomistica sinoć je u šestoj emisiji HTV-a kulinarskog showa ‘Kuhan i pečen’ nadjačala sve konkurente i ‘zaplovila’ dalje u polufinale ovog natjecanja.

Na tom putu servirala je škarpinu, slanutak, matovilac i shiitake za prvi ogled kontra Marka s Raba koji se bazirao na ribu. Anamarija je jelu dala naziv ‘Egzotična škarpina’ i to je bio pogodak u sridu, prolaz dalje.  Sinjanka je, zanimljivo,  pobijedila bodula u spremanju ribe.

Anamarija je sa 18 godina otišla u Zagreb na studij ekonomije, ali ističe kako sinjski duh i naglasak nikada nisi izišli iz nje. Ljubav prema kuhanju također je ponijela iz Sinja, iz svoje rodne kuće od bake i majke. Kaže kako se na ovaj kulinarski show prijavila na nagovor prijatelja Renata, a sve ostalo događalo se vrtoglavom brzinom. Pokušala je i posrećilo joj se, kaže Anamarija.

‘Iako su mi mnogi prijatelji komentirali da izgledam opušteno, treme je bilo napretek. Moram pohvaliti ekipu s HRT-a jer su svi bili iznimno pristupačni, profesionalni i opušteni te su nam bili na raspolaganju u svim segmentima’, rekla je  Anamarija i dodala kako ne može reći da je očekivala pobjedu, ali vjeruje u sebe i dalje se nada dobrim rezultatima.

Anamarija tvrdi kako je naša sinjska kuhinja odlična za početke kulinarstva te da se kasnije sve može nadograditi. A što se  uspjeha tiče, ova mlada Sinjanka kaže kako je najvažnija sinjska tvrdoglavost.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh