fruhwald
otvorena vrata

Sinjanka suautorica novog udžbenika iz Sociologije

Autor/ica
Objavljeno: 8 svibnja, 2020
zlatica

Sinjanka sa zagrebačkom adresom, profesorica savjetnica Zlata Paštar, suautorica je novog udžbenika iz Sociologije za gimnazije.

Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica kako je riječ o prvom novom i drugačijem izdanju udžbenika iz Sociologije nakon što su se brojne generacije obrazovale na udžbeniku napisanom 1992. godine. Iako je stari udžbenik doživio neka nova izdanja, društvene promjene zahtijevaju novo i suvremeno poučavanje.

Zlata Paštar, prof. savjetnica radi u zagrebačkoj I. gimnaziji kao nastavnica sociologije, politike i gospodarstva i etike. Uz to, predaje izborne i fakultativne predmete o svjetskim religijama i financijskoj pismenosti, a više od 5 godina predaje i Metodiku nastave sociologije studentima s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta. U privatnoj školi Gimnaziji Benedikta Kotruljevića predaje sociologiju i filozofiju. Posljednjih 10 godina mentorira studente sociologije s 3 različita fakulteta. Autorica je kurikula za nastavne predmete Sociologija i Politika i gospodarstvo te je prošle godine nagrađena za izvrsnost i dostignuća u radu u nastavi. Godinama kontinuirano surađuje s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja na poslovima vezanim za ispite državne mature. Također je autorica novog udžbenika iz Etike za 2. razred srednje škole.

zlatica

Na pitanje kako stigne sve nabrojano, kaže kako se tajna uspjeha krije u dobroj organizaciji, ali uvelike i u ljubavi prema onome što radi. Trenutno je, kaže, najponosnija upravo na novi udžbenik iz Sociologije.

‘Nakon skoro 30 godina tijekom kojih su gimnazijalci radili po starom udžbeniku, pri izradi kurikuluma prije nekoliko godina stvorila se ideja za pisanje novog udžbenika. Evo, danas je doživio izlazak na svjetlo dana i od jeseni će učenici krenuti raditi po novom udžbeniku koji je zaista aktualan, suvremen i nije tipičan udžbenik, nego je dobra literatura za svakoga koga zanimaju društveni problemi i aktualnosti’, kaže profesorica Paštar.

U novom udžbeniku iz Sociologije učenicima je ponuđeno osam tema (područja društva) koje su široke, aktualne i zanimljive mladima – od problema adolescenata do upoznavanja pojma društva i društvenosti, devijantnog ponašanja, različitih običaja i kultura… Udžbenik je prožet raznim aktivnostima koje mogu biti temelj za brojne projekte.

‘Princip nastave po novim kurikulima ne traži puko slijeđenje sadržaja i štrebanje, nego traži kreativnost i aktivnost učenika, a tu je svakako i nastavnik koji će im pomoći da se na taj drugačiji, osvježavajući i aktivan način realizira nastava’, kaže profesorica Paštar te dodaje kako je uz svaku temu ponuđen veliki broj digitalnih jedinica.

Digitalni obrazovni sadržaji već se objavljuju, a do jeseni će nastavnici i učenici imati veliku bazu različitih tema koje će im poslužiti kao dopuna tiskanom izdanju.

Screenshot

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh