Sinjanke postigle odlične rezultate na Statističkom natjecanju

Autor/ica
Objavljeno: 14 rujna, 2020
SLIKA

Autor teksta: Nada Ratković

Učenice 3. a razreda iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj, Gabrijela Gašpar, Mirna Jurko i Ema Lovrić, zanimanja ekonomist prihvatile su izazov nastavnog predmeta Statistika i krenuli u malu statističku avanturu prijavivši se na treće izdanje Statističkog natjecanja. Riječ je o nacionalnoj fazi Europskoga statističkog natjecanja koju financira Europska unija, koje je i u školskoj godini 2019./2020. organizirao Državni zavod za statistiku (DZS). Statističko natjecanje u našoj zemlji se sastoji od dva kruga, 1. i 2. kruga i u potpunosti je usklađeno s drugim europskim zemljama, pa je natjecanje i idealna prilika za iskazivanje znanja, vještina i kreativnosti u europskom okružju. Cilj natjecanja je doprinijeti promicanju statističke pismenosti i većoj zastupljenost statistike u nastavnom programu. Vrijednost natjecanja je motiviranost i zainteresiranost učenika za natjecanje kojim se potiče timski rad i suradnja.

Učenice su se natjecale u kategoriji A (za učenike 3. i 4. razreda) pod nazivom ekipa MAČKULA te osvojile treće mjesto u državi pod mentorstvom nastavnice Nade Ratković, prof mentor. Na natjecanju je sudjelovalo više od 1300 sudionika okupljenih u 436 ekipe. No tu nije kraj dobrim vijestima. Treće izdanje natjecanja donijelo je novost – Nagradu javnosti po prvi put u Hrvatskoj. Naime, nakon što je izvršena predselekcija, korisnici društvenih mreža DZS mogli su izraziti svoje mišljenje i glasati za najbolju prezentaciju po kategoriji. Ukupno više od 2500 glasova pokazalo je da javnost najboljima smatra ekipu Mačkula iz Srednje strukovne škole Sinj (kategorija A) i ekipu iz kategorije B.

Trud se uvijek isplati, što se vidi izvrsnim plasmanom učenica, nagradom javnosti i bogato osvojenim fondom nagrada organizatora i sponzora. Zbog pandemije COVID-19 nažalost nije bila moguča svečana dodjela nagrada u Zagrebu koju organizira organizator Državni zavod za statistiku, nego su nagrade prema dogovoru s organizatorom došle na adresu mentorice i svečano su podijeljene učenicama u Školi nakon povratka u učionice.

Za osvojeno 3. mjesto u kategoriji A, svaka učenica je dobila: tablet, zajednička nagrada organizatora DZS te sponzora Agramservisa i Smartson trgovina, stipendija za studij Business Analytics na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa u iznosu od 2.500,00 eura (iskoristivo do akademske godine 2021./2022.), nagrada sponzora Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Za osvojeno 3. mjesto na natjecanju mentorica je dobila: poklon-bon trgovačkog centra u vrijednosti 1.000,00 kuna, nagrada sponzora AGB Nielsen istraživanje medija i jednogodišnja pretplata na online portal „ebook 0-24“, nagrada sponzora Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

SLIKA

Nagrada javnosti koja je također otišla u ruke ekipe Mačkula je bila iznenađenje sve do samog kraja natjecanja. Učenice su se oduševile pametnom narukvicom Huawei band 4, nagradom organizatora i sponzora natjecanja. Mentorica je također dobila vrijedni poklon od organizatora DZS.

Ekipa MAČKULA i mentorica su ponosni na ostvareni plasman. Biti treće plasirana ekipa nacionalne faze Statističkog natjecanja je veliko postignuće što znači da nagrada i uspjeh nije rezultat slučajnog uzorkovanja. Osvojiti Nagradu javnosti znači da je javnost širom zemlje prepoznala učeničko znanje, vještine i kreativnost .

Ovaj plasman će sigurno pozitivno utjecati na druge učenike, smatra mentorica ekipe Mačkule, koja je svojim učenicima statistiku približila na jednostavan i zanimljiv način na primjerima iz stvarnog života, te objasnila složene statističke pojmove i mogućnosti primjene stečenoga znanja.

U školskoj godini 2020./2021. izdan je novi Udžbenik i Radna bilježnica iz nastavnog predmeta Statistika za učenike 3. razreda srednje škole, zanimanja ekonomist/ekonomistica u izdanju Školske knjige, 2020. za koje je nastavnica N. Ratković autorica (međupredmetne teme, rubrike za vrednovanje, dodatni digitalni sadržaji) i koautorica (radna bilježnica). Udžbenik je izabralo 92% nastavnika Statistike u Hrvatskoj.

Nastavnica je i suautorica sveučilišnog udžbenika Poslovna statistika s primjerima u Microsoft Excelu za kojeg je dobila sveučilišno priznanje i mnogih drugih djela. Stoga će mentorica i dalje nesebično svojim učenicima dijeliti znanje i nastaviti s radom i pripremom novih generacija statističara, promicanjem statističke pismenosti.

Ekipa Mačkula i mentorica ekipe se zahvaljuju organizatoru DZS i sponzorima Statističkog natjecanja na izvrsnom projektu, kontinuiranoj suradnji, pomoći i nagradama.

Zaista je vidljivo da interes za nastavni predmet Statistika među srednjoškolcima postoji te da statističko znanje, razumijevanje i pravilna interpretacija statističkih podataka ima budućnost što će zasigurno potaknuti učenike na nove prijeve na Statističko natjecanje u školskoj godini 2020./2021.

https://natjecanje.dzs.hr/pobjednici.html

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh