ALKARIC

Sinjska glazbena škola od jeseni uvodi srednjoškolsko obrazovanje

Autor/ica
Objavljeno: 25 siječnja, 2021

Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja RH od 10. prosinca 2020. godine Osnovnoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Sinju odobrena je promjena naziva i dopuna djelatnosti te će se od iduće školske godine u ovoj ustanovi provoditi i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje te pripremno glazbeno obrazovanje.

Ovu informaciju potvrdili su nam dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, pročelnik županijskog odjela za za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić i ravnateljica OGŠ Jakova Gotovca Dobrila Veršić, prof.

‘Ministarstvo je dalo suglasnost i definitivno je odobrena preregistracija i pokretanje srednjoškolskog obrazovanja u Sinju’, kazao nam je pročelnik Đonlić.

Dožupan Brčić je kazao kako kako su pregovori s Ministarstvo znanosti i obrazovanja urodili plodom zahvaljujući zajedničkom nastojanju osnivača, odnosno Županije splitsko-dalmatinske i sinjske Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca.

‘Drago nam je da je to sve na kraju tako dobro završilo te da ćemo imati još jedan kvalitetan srednjoškolski sadržaj u Sinju. Sinjska glazbena škola sa svojim ispostavama u Otoku i Trilju itekako kvalitetno radi. Učenici koji su nastavljali svoje glazbeno obrazovanje do sada su morali putovati u Split i Makarsku, a sada će svoje srednjoškolsko glazbeno obrazovanje moći nastaviti u Sinju’, kazao je dožupan Brčić.

Ravnateljica Dobrila Veršić istaknula je da će, Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja, sinjska glazbena škola nakon 62 godine osnovnoškolskog obrazovanja od iduće školske godine provoditi i srednjoškolsko obrazovanje te pripremni program.

‘Škola je ovim rješenjem dobila pripremni program za odrasle, program srednjeg glazbenog obrazovanja svih instrumenata koje imamo u našoj školi i program glazbenik teorijskog smjera. To je jedna sjajna vijest i veliki napredak za našu školu, Grad Sinj i cijelu Cetinsku krajinu, ali i šire’, kazala je ravnateljica Veršić.

Ravnateljica Veršić ovom se prilikom zahvalila svim bivšim ravnateljima i učiteljima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli ovakvom rješenju, učiteljima koji su posljednjih nekoliko godina nastojali tu ideju realizirati, Županiji splitsko-dalmatinskoj koja je jednoglasno OGŠ Jakova Gotovca u Sinju uvrstila u mrežu srednjih škola, Školskom odboru koji je u prosincu 2014. godine prihvatio njenu inicijativu još dok je bila vršiteljica dužnosti ravnateljice te joj svih ovih godina pružao veliku podršku.

‘Posebno se zahvaljujem članu Školskog odbora Damiru Tomaševiću, koji je sa mnom bio na mnogim sastancima u Županiji te našoj najdugovječnijoj ravnateljici Jagodi Vrdoljak, koja nam je od početka bila velika podrška, pratila rad škole i koja je u konačnici odigrala jednu važnu ulogu u dobijanju ovoga rješenja. Nadam se da će moje mlade kolege nastaviti tradiciju po kojoj je škola davno prepoznata, jer naših učenika, glazbenika, ima po cijeloj Hrvatskoj, a mnogi od njih su sada predavači u školi. Nadam se da će svojim radom i upornošću izgraditi ovu školu tako da jednoga dana bude prepoznata i izvan Cetinske krajine’, kazala je ravnateljica Veršić.

OGŠ Jakova Gotovca u Sinju nema svoj vlastiti prostor, već djeluje u podstanarstvu, u potkrovlju zgrade koja je u vlasništvu Franjevačke provincije Split. Prije nekoliko godina pokrenulo se i pitanje trajnog rješenja prostora za rad škole, s obzirom na nedostatak prostora. Uvođenjem srednjoškolskog obrazovanja, taj problem mogao bi biti još izraženiji, no dožupan Luka Brčić i ravnateljica Dobrila Veršić rekli su nam da to ne predstavlja problem.

‘To ne bi trebao biti nikakav veliki problem, jer nisu potrebni nekakvi veliki prostori, ali u suradnji s Gradom Sinjem i glazbenom školom već od sljedeće školske godine bit će osiguran optimalan prostor za naše učenike’, kazao je dožupan Brčić.

Srednjoškolski program i pripremno glazbeno obrazovanje za sada će se odvijati u potkrovlju zgrade u kojem radi škola te u Galeriji Galiotović.

‘Svih ovih šest godina borbe mnoga su nam vrata bila zatvorena i nisu se dala otvoriti. Sada, nakon što su nam se jedna vrata otvorila, čini se da bi se mogla i druga početi otvarati. Pregovori su, a vidjet ćemo kako će se to sve odvijati, da dobijemo zgradu bivše vojarne, takozvanu Gospodsku kuću Šuić. Ona bi bila idealna po kvadraturu za glazbenu školu i glazbenu dvoranu, ali i za kulturu Grada Sinja općenito. Imamo brošuru konzervatora i građevinsku dozvolu, a usmeno smo dobili i obećanje gradonačelnice Kristine Križanac. Sada su u tijeku pregovori sa Županijom, da vidimo što i kako dalje. Ja se nadam da će, na obostrano zadovoljstvo, ta zgrada postati Glazbena škola Jakova Gotovca’, istaknula je ravnateljica Dobrila Veršić.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh