svabo

Sinjska Peškarija bez fiskalizacijskog straha

Autor/ica
Objavljeno: 2 srpnja, 2013

peskarija2_0207

Dok u velikom broju hrvatskih gradova prodavači na tržnicama i ribarnicama prosvjeduju zbog početka trećeg kruga fiskalizacije, a u Zadru je čak došlo do fizičkog sukoba, na sinjskoj Peškariji zatekli smo sasvim drugačiju priču. Kao i svakog dana, prodavači su na svojim štandovima za Sinjane i Cetinjane pripremili bogatu ponudu svježeg voća, povrća i ribe.

Naime, po odredbama Zakona o fiskalizaciji, obveznici novih propisa nisu poljoprivredni proizvođači koji prodaju vlastitu robu, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te osobe koje prodaju ribu iz vlastitog uzgoja. Tako Zakon o fiskalizaciji obuhvaća samo dvojicu prodavača sa sinjske Peškarije – ribara Ivu i šjor Ivicu Matića koji preprodaje voće i povrće.

Poštujući propise, jučer ujutro na svojim štandovima uveli su fiskalne blagajne. Budući da na Peškariji nisu spojeni ni struja ni internet, njihove blagajne rade pomoću baterija, a na internet se spajaju putem sticka za mobilni internet. U razgovoru s prodavačima doznali smo kako im poteškoće u poslovanju povremeno stvara loša internet veza, kao i nemogućnost napajanja baterije na blagajnama. No, obojica poručuju kako će izaći na kraj sa svim problemima te će i dalje za svoje kupce pripremati svježu ribu i poljoprivredne proizvode.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh