HEP kultura Alkar

Sinjske mažoretkinje i twirleri se punih ruku vratili iz Češke!

Autor/ica
Objavljeno: 3 rujna, 2013
5

Izvor: Sinjske mažoretkinje

Članovi Sinjskih mažoretkinja i Twirling kluba Sinj vratili su se s međunarodnog festivala mažoretkinja i međunarodnog twirling natjecanja koje je se održalo u u Češkoj u gradu Karlovy Vary. Kao i uvijek do sad uspjeh ni na ova dva natjecanja nije izostao, a iz Češke su se vratili s brojim nagradama.

Natjecanje u Twirlingu pod nazivom Europski pehar održalo je se u subotu 31.08 u gradskoj dvorani Lokomotiva u Karlovy Vary s početkom u 9 sati. Na samom natjecanju sudjelovalo je preko sto natjecatelja u različitim kategorijama, a twirleri Twirling kluba Sinj natjecali su se u 4 kategorije i osvojili isto toliko medalja. Zlatnu medalju u kategoriji ‘Solo dva štapa seniori’ osvojio je Mario Tomašević. Zlatnu medalju u kategoriji ‘Duo kadeti’ osvojile su Ana i Petra Vučić. Srebrena medalja osvojena je u kategoriji ‘Team twirling seniori’, a brončanu medalju u kategoriji ‘Solo dance juniori’ osvojila je Petra Ugrin.

Program festivala mažoretkinja započeo je u subotu 31.08 u 14 sati svečanim defileom ulicama grada Karlovy Vary uz pratnju njihove izvrsne limene gradske glazbe. Nakon defilea sljedila je prezentacija svih mažoret timova na središnjem trgu Kolonade, gdje je svaki mažoret tim izveo po dvije koreografije.

Sinjske mažoretkinje predstavilie su se s dvije koreografije – Viva Espana i Winter dream, te izazvale oduševljenje mnogobrojne publike. Zanimljivost tog nastupa porasla je situacijiom kada nam se obratila jedna gospođa s pitanjem: ‘Jeste vi moje Sinjanke?’ Naime, gospođi je majka podrijetlom iz Sinja (prezime Bilobrk), a u Karlovy Vary živi već 50 godina.

U sklopu festivala održana je i ‘Gala večer mažoret plesa i twirlinga Karlovarska ruža’ s mjestom održavanja u velebnoj koncertnoj i plesnoj dvorani Grand Hotela Pupp, koji je inače najpoznatiji i najekskluzivniji hotel u gradu. Nastupati u takvom prostoru bila je iznimna čast i nadahnuće jer jednostavno takvo nešto se nažalost u Hrvatskoj ne može doživjeti. Sinjske mažoretkinje predstavile se se s dvije grupne koreografije – Light Cavarly i Sirtaki, dok su se twirleri predstavili s tri koreografije – Mario Tomašević solo dva štapa, Ana i Petra Vučić duo i Petra Ugrin solo dance.

Nastup u Grand Hotel Pupp bio je i natjecateljskog karaktera. Naime, žiri sastavljen od ljudi koji nisu stručno vezani za mažoret ples, među kojima je bio i gradonačelnik grada Karlovy Vary, imao je zadatak izabrati najbolju grupu mažoretkinja i najbolju koreografiju. Nagrada za najbolju grupu otišla je u ruke Sinjskih mažoretkinja, dok je nagrada za najbolju koreografiju otišla u ruke twirlera iz susjednog grada Ostrova.

Program drugog dana festivala odvijao se u središtu grada ispred hotela Termal, a započeo je kratkim defileom svakog mažoret tima posebno. Nakon odrađenog defilea uslijedili su koreografirani nastupi, gdje su se Sinjske mažoretkinje predstavile s koreografijom Sirtaki, na oduševljenje svih prisutnih. Naši twirleri predstavili su se solo nastupom Marija Tomaševića koji je tih dana postao apsolutni miljenik publike.

Nakon odrađenog nastupa slijedio je odlazak u susjedni grad Ostrov gdje je se u ambijentu ljetnog kina održavala završnica festivala. Svi mažoret i twirling timovi ponovno su se predstavljali publici i žiriju sa svojim najboljim koreografijama, a Sinjske mažoretkinje u program su ovaj put uvrstile i koreografiju Tango. Po završetku programa uslijedilo je proglašenje najboljih od strane žirija kojeg su i ovaj put sačinjavale osobe koje nisu stručno vezane za mažoret ples. Ovaj put dvije nagrade su otišle u Sinj. Nagrada za najboljeg solista otišla je u ruke Maria Tomaševića, a glavna nagrada za najbolju mažoret grupu otišla je u ruke Sinjskih mažoretkinja. Nagrade je dodjeljivao gradonačelnik grada Ostrova uz asistenciju gđe Eve Žilakove, organizatorice festivala preko koje su Sinjske mažoretkinje i dobile poziv za sudjelovanje.

Tijekom festivala Sinjske mažoretkinje odsjele su u planinskom gradiću Abertamy udaljenom od grada Karlovy Vary 20 km., a koji je inače poznat po mnogobrojinim skijalištima koji ga okružuju. Naše mažoretkinje bile su smješetene u prekrasno uređenoj planinskoj kući gđe Eve Žilakove kojoj se Sinjske mažoretkinje i ovim putem zahvaljuju na ukazanom gostoprimstvu. Dolasku u Abertamy i Karlovy Vary prethodio je i posjet glavnom gradu Češke Pragu, što je još dododatno obogatilo ovu našu češku turneju.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh