Sinjski Crveni križ obilježava Dan dobrovoljnih davatelja krvi

Autor/ica
Objavljeno: 25 listopada, 2018

Svake godine 25. listopada u Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljni davatelja krvi. Na taj je dan 1953. godine u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ove godine se slavi 65 godina od prve akcije.

Ta akcija, kao i brojne druge koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno, anonimnost. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju. Hrvatski Crveni križ okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80% doza potrebne krvi.

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj čestita svim davateljima krvi njihov dan te će za tu prigodu u subotu, 27. listopada u 11 sati imati svečanu sjednicu na kojoj će dodjeliti priznanja i zahvalnice za davatelje sa 10, 20, 30, 35, 40, 50, 55, 70, 75 i 100 puta.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh