ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Sinjski korona party

Autor/ica
Objavljeno: 5 listopada, 2020
Ambulanta Covid

Prva dva slučaja zaraze koronavirusom u Sinju evidentirana su 23. ožujka, a do kraja mjeseca bilo je 5 oboljelih. U travnju je brojka porasla na 19, a najveći broj zaraženih Sinjana u travnju bio je 10. kada je COVID infekcija potvrđena kod 5 naših sugrađana.

Posljednji slučajevi, prije tzv. drugog vala, bilježe se početkom svibnja. Nakon toga Sinj je bio točno 60 dana bez novooboljelih. Situacija se mijenja u srpnju kada se bilježi 7 oboljelih, dok kolovoz donosi drastično povećanje u kojem je čak 80 osoba iz Sinja bilo pozitivno na virus SARS-COV-2.

Rujan nije donio smirivanje infekcije, tako da smo na kraju mjeseca pobrojali 114 sinjskih slučajeva. Epidemiolozi su već u kolovozu najavljivali kako bi se zbog najavljenih većih okupljanja broj zaraženih novim virusom mogao drastično povećati.

Epidemiolozi  kolovoške i rano rujanske slučajeve nisu sa sigurnošću mogli povezati s feštama i velikim okupljanjima specifičnima za kolovoz u Sinju.

Pokušali smo doći do odgovora u epidemiološkoj službi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ali nam epidemiolozi nisu bili dostupni.

luka brcic

Načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić rekao nam je kako su epidemiolozi sve više uvjereni da se nagli porast broja zaraženih dogodio upravo u danima Alke i Velike Gospe.

‘Prema svim epidemiološkim procjenama povećanje broja oboljelih u Sinju dogodilo se zbog većih okupljanja na jednom mjestu u vrijeme obilježavanja Sinjske alke i blagdana Velike Gospe. Nažalost, posljedice neodgovornog ponašanja su vidljive i sada.  U cijeloj priči o koronavirusu raduje me činjenica da u posljednja tri tjedna broj novozaraženih pada pa vjerujemo da će se ovaj padajući trend i nastaviti’, zaključio je načelnik Brčić.

Prva četiri dana listopada Sinj bilježi 11 novooboljelih, a epidemiolozi i dalje upozoravaju na poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze na stanovništvo.

OSTANIMO ODGOVORNI!

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh