mel

Sinjski pjevač zablistao u opernim premijerama splitskog HNK

Autor/ica
Objavljeno: 26 veljače, 2024
boze zupic

Izvor: Božo Župić

Hrvatsko narodno kazalište za sezonu 2023./24. spremilo je dva operna naslova kao premijerna. U listopadu 2023. godine izvedena je Mozartova ‘Čarobna frula’ pod ravnanjem mo. Harija Zlodre u režiji Marte Tutiš, dok je ovaj mjesec izvedena opera Vincenza Bellinija ‘I Capuleti e I Montecchi’ pod ravnanjem mo. Ive Lipanovića u režiji Hrvoja Koblara.

U jednom i drugom naslovu premijerno se našao sinjski akademski umjetnik, bas Božo Župić; kod ‘Čarobne frule’ kao Sarastro – vrhovni svećenik, a kod ‘I Capuleti e I Montecchi’ kao Capellio (Julijin otac).

Jedna je posebitost što je u ‘Čarobnoj fruli’ ulogu treće dame pjevala Dora Jana Klarić – mezzosopran, a ulogu dječaka Mihovil Peko – bariton, donedavno učenici Glazbene škole Makarska (danas studenti Umjetničke akademije Split). Oni su u svom srednjoškolskom obrazovanju pjevanje učili kod prof. Bože Župića, koji od 2007. godine radi kao profesor pjevanja u Glazbenoj školi Makarska.

Evo što je o opernoj premijeri ‘Čarobne frule’ u svojoj recenziji napisala Magdalena Mrčela:

‘Premijerna je postava ”Čarobne frule” bila odlično promišljen miks iskustva i mladosti (rubna usporedba, jer pjevački gledano i većina iskusnih solista pripada mlađoj kategoriji pjevača). Bilo je vrlo neobično, ali i poticajno i oslobađajuće, u ulogama zaraćenih boraca za kćer slušati voluminozan, odlučan basovski glas Bože Župića kao Sarastra…’

U recenziji opere ‘I Capuleti e Montecchi’ Mrčela ističe:

‘Petorka solista imala je nekoliko blistavih trenutaka, a posebno je svjetlo bilo upereno u novake za splitsku publiku. Bas Božo Župić bio je vrlo uvjerljiv kao strogi otac Capellio, njegova je boja glasa odgovarala dominaciji i efektu jeze koji izaziva u protivnicima, uz strahopoštovanje pristaša.’

ferata@ferata.hr
0997370409