bulj
hdz banner
sdp
Banner Ivan Sipic
Nezavisna lista mladih dicmo

Sinjski SDP-ovci na Sutjesci

Autor/ica
Objavljeno: 22 lipnja, 2013
sutjeska_01

Tekst i fotografije: Stipan Samardžić, tajnik GO SDP Sinj

Predstavnici sinjskog SDP-a sudjelovali su u obilježavanju jubilarne 70. obljetnice legendarne bitke na Sutjesci i položili vijenac u spomen na poginule heroje.

Svečanost je održana organizaciji SABNOR-a Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a u dogovoru sa Savezima antifašističkih boraca i antifašista susjednih država.

Program na Tjentištu započeo je 15. lipnja u 12 sati, prigodnim pozdravnim govorom i polaganjem vijenaca više delegacija kod Centralnog spomenika. Obilježavanju jubilarne obljetnice prisustvovao je i veći broj delegacija s područja četiriju dalmatinskih županija. U delegacijama je bilo i nekolicina živućih sudionika – boraca bitke na Sutjesci.

Podsjetimo, V. neprijateljska ofenziva naziva “SCHWARZ” počela je 15. svibnja, a završila 15. lipnja 1943. godine. Na strani Osovine u ofenzivi sudjelovalo je 127.000 njemačkih i kvislinških vojnika, uz znatnu podršku avijacije i artiljerije, dok su partizanske snage brojale oko 18.000 boraca, sa kojima je bila i Centralna bolnica sa više od 3.000 ranjenika.

Stradao je ukupno 6391 partizan, više od trećine vojnika koji su ušli u borbe. S područja Hrvatske poginulo je 4105, od toga iz Dalmacije 2908, a s područja Sinja 360 boraca.

fotogalerija

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh