Sinjski SDP Milanoviću, Leki i Dragovanu: Nemojte podržati Zakon o regionalnom razvoju!

Autor/ica
Objavljeno: 1 prosinca, 2014
cvrlje_milanovic

Sutra bi se u Hrvatskom saboru između ostalog trebalo održati glasovanje o Zakonu o regionalnom razvoju RH. Tim povodom Gradsko odbor SDP-a Sinj uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Josipu Leki i predsjedniku Kluba zastupnika SDP-a Igoru Dragovanu.

‘Poštovani,

obraćamo vam se sa zamolbom da ne podržite prijedlog Zakona o regionalnom razvoju koji na nepravedan način i bez sistematskog pristupa razlikama i posebnostima jedinica lokalne samouprave kroji novi sustav potpomognutih područja.

Odluku Vlade Republike Hrvatske da grad Sinj briše iz sustva potpomognutih područja, čime se gradski prihodi umanjuju za oko 20 milijuna kuna godišnje, smatramo neprihvatljivom. Ako tome još pridodamo gubitak s osnove promjena u sustavu poreza na dohodak, za očekivati je da se gradski proračun smanji ukupno za oko 40% na godišnjoj razini. S pravom se pitamo, kako će u narednim godinama naš grad funkcionirati? Kako će se servisirati potrebe u komunalnim,kulturnim, društvenim drugim djelatnostima?

Dobro su vam poznate činjenice da se broj nezaposlenih u Sinju skoro udvostručio u posljednjih šest godina, da dohodak po stanovniku opada, kao i prihodi grada, dok se kretanje stanovništva odvija sa negativnim predznakom. Mladi zbog visoke nezaposlenosti i besperspektivnosti napuštaju Sinj u potrazi za osnovnom životnom egzistencijom.

Svoju zamolbu temeljimo na činjenici da osim kriterija obrazovanosti, po kojem je grad Sinj na razini od 103% državnog prosjeka i stavlja nas na visoko treće mjesto u državi po ovom kriteriju, svi ostali po kojima je izgubio status potpomognutog područja su za Sinj daleko ispod državnog prosjeka.

Ovaj proračunski udarac itekako će osjetiti svi građani Sinja jer će neminovno rezultirati povećanjem cijena gradskih usluga, komunalija, vrtića i tako dodatno financijski opteretiti ionako osiromašen sinjski kraj.

Pitamo se tko će ubuduće trčati Sinjsku Alku kojom se svi skupa ponosimo i dičimo po svijetu i za koga kada Sinj postaje sve više grad staračkih domova,a ne dječjih vrtića?

Zbog svega navedenog tražimo: 

1. Od Vlade Republike Hrvatske da donese novu Uredbu o indeksu razvijenosti uz preispitivanje kriterija na osnovu kojih je Sinj svrstan u područja razvijenosti iznad državnog prosjeka, iako tu nažalost ne pripada. 

2. Od Zastupnika u Hrvatskom Saboru tražimo da ne podrže ovakav Prijedlog Zakona o regionalnom razvoju koji na nepravedan način i bez sistematskog pristupa razlikama i posebnostima jedinica lokalne samouprave kroji novi sustav potpomognutih područja.

S osobitim poštovanjem,

Gradski odbor SDP-a Sinj’

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh