mel

Sinjski vijećnici odradili 24. sjednicu za samo dva i pol sata

Autor/ica
Objavljeno: 27 veljače, 2024
IMG

Danas je održana 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja, kojoj je nazočno 14 od 19 vijećnika. Izostali su vijećnik Mosta Željko Poljak, koji je izostanak opravdao, vijećnici NL dr. Jadrijavića Filip Klarić Kukuz, Denis Glavan i Ante Gulić te vijećnica DP-a Mirjana Babić.

Planirani Dnevni red od 8 točaka, na prijedlog HDZ-a proširen je još jednom točkom: Prijedlog Zaključka o isplati prigodne novčane nagrade-Uskrsnice.

U okviru aktualnog sata vijećnici su postavili 11 vijećničkih pitanja.

Prijedlog izmjene i dopune Odluke o načinu i uvjetima sufinanciranja programa predškolskog odgoja privatnih i vjerskih vrtića na području Grada Sinja prihvaćen je jednoglasno. Prijedlogom, kojeg je obrazložio gradonačelnik Miro Bulj, povećava se sudjelovanje Grada Sinja u sufinanciranju programa predškolskog odgoja privatnih i vjerskih vrtića s 272 eura na 300 eura. Razlog povećanja je, kako je obrazložio gradonačelnik, povećanje troškova života. Na ovaj način se roditeljima čija su djeca u privatnom, odnosno vjerskom vrtiću, smanjuju troškovi boravka djece i svi se stavljaju u ravnopravan položaj. Prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a da se boravak djece u privatnim i vjerskim vrtićima sufinancira u iznosu od 350 eura nije dobio potreban broj glasova, pa nije prihvaćen.

Jednoglasno je prihvaćen i Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti gradonačelniku na zaključivanje Dodatka I. Ugovora o uređenju međusobnih odnosa ‘Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine’ d.o.o. i Grada Sinja, kojim će Grad sufinancirati troškove asfaltiranja nerazvrstanih cesta na kojima se provodi projekt Aglomeracija Sinj u maksimalnom iznosu od 35o tisuća eura. Prijedlog je obrazložio direktor VIOCK-a Josip Mioč, koji je istaknuo kako su dodatni troškovi nastali između ostaloga i zbog proširivanja obuhvata Aglomeracije, jer je od vremena projektiranja do vremena izgradnje projekta izgrađeno više novih objekata. Na pitanje HDZ-ovog vijećnika Stipe Perića, Mioč je kazao da se prvi priključci na kanalizaciju očekuju tek nakon dovršetka radova svih cjelina, odnosno nakon dobivanja uporabnih dozvola. Mioč je dodao i da bi izgradnja uređaja za pročišćavanje voda mogla biti gotova do mjeseca kolovoza, pa bi se grupe 1 i 3 Aglomeracije mogle početi spajati na kanalizaciju do kraja godine

Prijedlog Programa rada Gradskog vijeća za 2024. godinu prihvaćen je većinom glasova (9 za, 5 suzdržanih).

Jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o radu dječjeg vrtića Blagovijest Sinj za 2022./2023. godinu, kao i Izvješće o radu Gradske knjižnice Sinj za 2022. godinu, kojeg je podnijela v.d. ravnateljice Ira Pandža. Vijećnici su pohvalili rad Gradske knjižnice, kao i način na koji je Izvješće podneseno, ali su istaknuli i obvezu Grada Sinja da pronađe rješenje kako bi ova gradska ustanova imala bolje uvjete za rad, jer površinom prostor u kojem se nalazi ne zadovoljava važeće Standarde za narodne knjižnice.  Osim toga, knjižnica prokišnjava, u zimskim uvjetima prostor se ne može ugrijati, a ljeti se ne može rashladiti, police su pretrpane knjigama koje se zbog toga oštećuju, a neprikladna je i komunikacije Knjižnice i postojećeg skladišta.  Vijećnik HDZ-a Ante Jukić pitao je gradske službe zbog čega se na današnjoj sjednici raspravlja o Izvješću o radu Gradske knjižnice Sinj za 2022. godinu, kada se o tome trebalo raspravljati prije godinu dana te je li došlo do ‘gubljenja’ dokumenta, odnosno Izvješća. Pročelnica Irena Mišević mu je odgovorila da je Izvješće o radu Gradske knjižnice Sinj za 2022. godinu zaprimljeno na vrijeme te da će već na sljedećoj sjednici biti Izvješće za 2023. godinu.

Većinom glasova (9 za, 1 protiv, 4 suzdržan) prihvaćen je Izvještaj o korištenju sredstava proračunske zalihe za razdoblje od 1.7.-31.12.2023. Iz proračunske zalihe gradonačelnik Bulj je dodojelio 2.000 eura Sinjskim mažoretkinjama kao novčanu nagradu za uspjeh na Svjetskom prvenstvu u mažoret plesu te 400 eura za sudjelovanje na Izboru za najuzorniju seosku ženu.

Posljednja točka Dnevnog reda bila je Prijedlog Zaključka o isplati prigodne novčane nagrade – Uskrsnice. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Stipe Perić kazao je kako se Prijedlogom traži da se uvede nova kategorija korisnika ove novčane pomoći – korisnici zajamčene minimalne naknade te da uskrsnica za sve kategorije iznosi 130 eura. Prijedlog nije prihvaćen (5 za, 9 suzdržanih).

Sjednica, koja je počela u 17 sati, završila je u 19,35 sati.

IMG

ferata@ferata.hr
0997370409