ALKARIC

Sinjskim studentima ukinut besplatan prijevoz

Autor/ica
Objavljeno: 5 svibnja, 2021

Na mail Hit radija i portala Ferata te putem telefona javilo nam se više studenata s područja Sinja, s pitanjem zbog čega je Grad Sinj za mjesec svibanj ukinuo subvenciju prijevoza studentima koji studiraju u Splitu.

Naime, svi redoviti studenti s područja Grada Sinja i ove su akademske godine imali besplatan međumjesni prijevoz autobusom na relaciji Sinj – Split, koji su sufinancirali Grad Sinj i manjim dijelom prijevoznik. No, prema tvrdnjama sinjskih studenata, koji su prije dva-tri dana došli na šalter Prometa Sinj kako bi zamijenili mjesečni pokaz, rečeno im je da nemaju pravo na besplatan prijevoz.

Unatoč tome što se nastava na splitskom Sveučilištu, odlukom Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, održava online, dio studenata moraju odraditi vježbe, seminare, kolokvije ili druge obveze na fakultetima. Stoga su ostali su zatečeni ovakvom informacijom.

Pitanja studenata, koje zanima zbog čega je ukinuto subvencioniranje prijevoza sinjskim studentima sa studijem u Splitu, tko donosi takvu odluku, je li možda promjena već negdje oglašena i do kad će ista trajati, proslijedili smo u Grad Sinj. Zanimalo nas je i zbog čega je Grad Sinj subvencionirao prijevoz studenata u mjesecu travnju, a subvenciju ukinuo za mjesec svibanj, iako je nastava na fakultetima oba mjeseca organizirana na isti način, odnosno online.

Na pitanje nam je odgovorio Željko Sesardić, prof.

‘Odlukom Stožera Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije od 12. travnja 2021. godine, studenti Sveučilišta u Splitu prešli su na nastavu po modelu C, odnosno “on line” o čemu su zasigurno svi bili obaviješteni. Ova Odluka produžavana je u travnju u dva navrata i sad je na snazi od 03. do 15. svibnja. Kako je Odluka u travnju bila terminirana, a studenti pokaze uzimaju početkom mjeseca nismo im povlačili već izdane pokaze. Podatak da su neki fakulteti i studenti izuzeti od poštivanja narečene Odluke nije nam bio poznat. Jučer i prekjučer javilo se dvoje studenata s tim upitom i odgovoreno im je da trebaju donijeti potvrdu od fakulteta o vremenu u kojem su obvezni nazočiti na predavanjima ili vježbama tijekom svibnja i lipnja i uz zamolbu, istu dostaviti Gradu Sinju, a o istome smo obavijestili i prijevoznika’, stoji u odgovoru.

U telefonskom razgovoru, na naš ponovljeni upit do kada će odluka o ukidanju subvencije važiti, Sesardić je odgovorio da će tako biti sve dok županijski Stožer civilne zaštite ne donese odluku o početku nastave na fakultetima.

Dodajmo kako studenti s područja Grada Trilja i općina Otok, Hrvace i Dicmo i u mjesecu svibnju imaju pravo na subvenciju prijevoza autobusom. Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, načelnik Otoka Dušan Đula, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak i načelnik Dicma Ivan Maretić kazali su kako će sufinancirati prijevoz studenata sve do kraja akademske godine, bez obzira hoće li se nastava održavati na fakultetima ili online.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh