extrametal

Sinoć predstavljena nova knjiga fra Joze Župića

Autor/ica
Objavljeno: 24 srpnja, 2015

 

Fra jozo knjiga

Sinoć je u dvorani Čudotvorne Gospe Sinjske predstavljena nova knjiga fra Joze Župića, ‘Zdravo Sinju dilber cvijete’.

Pred 30-ak posjetitelja o knjizi su govorili pisac predgovora Joško Kontić i profesor Miljenko Buljac, a na kraju je nekoliko riječi rekao i sam autor te se zahvalio svim prisutnima.

Knjiga je nastala kao objedinjenje priča objavljivanih na portalu Ferata.hr tijekom 2014. godine u suradnji i uz poticaj gospodina Kontića. Kroz ukupno 36 priča fra Jozo se, između ostalog, prisjeća svoga djetinjstva, hodočasnika, Radošića, Božića i Nove godine, Tita i šiba, Gorućice, alkara i svojih rodnih Župića.

‘Knjiga je svojevrstan vremeplov, vremeplov bez pravila u kojemu je isprepletena prošlost sa sadašnjosti. Fra Jozo piše o onome što osjeća, o onome što mu pada napamet i upravo to čini ovu knjigu pitkom i čitljivom. Ona možda neće osvajati književne nagrade i priznanja, ali će sigurno osvojiti srca i duše Sinjana i Cetinjana,’ kazao je Kontić, naglasivši kako se nada da će se fra Jozino ‘truckanje internetskim šinama Ferate’ nastaviti i u budućnosti.

U sličnom tonu knjigu je predstavio i prof. Buljac. Za njega je ova knjiga niz kronikalnih bilješki temeljenih na sjećanjima i događajima iz autorove prošlosti:

‘Ova knjiga posvećena je Sinju, ali i zaštitnici Sinja Gospi Sinjskoj. Uobličena je u obliku kratkih, vrlo jednostavnih priča nastalih na poticaj velikih mislilaca, ali i običnih ljudi. Autor je iz dna svoje podsvijesti izvlačio arhetipske slike i viđenja prošlih događaja kroz oči dječaka tako da je ova knjiga i svojevrstan povijesni kompendij. Piše o Gorućici, Župićima, Svetištu i za to ima više kronikalno i kulturološko značenje nego književno.’

Na samom kraju fra Jozo Župić se kratko zahvalio prisutnima rekavši kako je za njega ova knjiga predstavljala samo radost, kako u pisanju tako i u prisjećanju na svoje dječačko doba, ali i neke zrelije trenutke svog života. Posebno se zahvalio fra Pavlu Vučkoviću koji mu je ustupio popis svih u Sinju pokopanih franjevaca, a kojeg je autor smjestio na posljednje stranice knjige, te naglasio kako mu je čast biti dijelom 300. obljetnice obrane Sinja uz zagovor Gospe Sinjske.

fra jozo promocija
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh