banner stozer cz sinj

Sjajna sinjska glazbena pripovid

Autor/ica
Objavljeno: 14 veljače, 2014

glazbena_pripovid_sinj07

Dvjestotinjak Sinjana sinoć je u Alkarskim dvorima uživalo u glazbenom putovanju koje je svjedočilo glazbenim počecima u gradu s početka 60-tih godina prošlog stoljeća do dana današnjih.

Glazbena pripovid održana je pod voditeljskom palicom prof. Jakova Dukića. Fotografije koje je svojim aparatom zabilježio Željko Trek mnoge su u dvorani vratile u mladost i podsjetile na glazbeni život grada. Izmjenjivale su se crnobijele i color fotografije od 60-tih do kraja 80-tih godina, a osim njih kroz video zapise u jednom slijedu događanja prikazan je uistinu zanimljiv društveni život Sinjana kroz proteklih 50-tak godina. Smijeh, pljesak, pjesma miješali su se među prisutnima koji su prepoznavali svoje sugrađane na video materijalima.

Program je počeo prikazivanjem televizijske emisije iz 1966. godine u kojoj su predstavljene tada mlade sinjske pjevačke nade  Inga Šarić (Romac), Jelka Borković(Paviša) i Senka Čajić (Filipović Grčić) i njihove kolege, pa sve do video-snimke zabave na sinjskom bazenu iz 2012 godine. U svom nadahnutom vođenju ove pripovidi Jakov Dukić prisjetio se značajnih glazbenika, svjedoka  da je Sinj uistinu pravi glazbeni grad, ističući pri tom kako su klapa Sinj i Dražen Žanko ostvarili najznačajnije glazbene domete i karijere.

Kako je vrijeme odmicalo, sve su više navirala sjećanja na plesnjake, zabave, festivale, krnjevalske svečanosti koji su u ovih 50-tak godina obilježili život našega grada. Vrhunac večeri bio je nastup Inge Romac Šarić, Jelke Borković i Mojimira Čačije, koji je u glazbenom dijelu osmislio ovu sinjsku pripovid. Nakon što su otpjevali evergreene iz 60-tih i 70-tih godina, koje su posjetitelji popratili burnim pljeskom, pridružili su im se Josip Župić Mazo sa saksofonom i Nikica Čović s bubnjevima, te Vedran Gavrić – Cpa s gitarom. Tih nekoliko minuta njihove zajedničke svirke i pjesme nikoga nije ostavio ravnodušnim, a onda su Jelka Borković i meštar od krnjevala Žare Romac zaplesali, što je bio znak i ostalima da na taj način završe ugodnu Glazbenu pripovid o Sinju.

Na kraju večeri Jakov Dukić zahvalio se svima koji su na bilo koji način pripomogli u organizaciji ove večeri, a za sve one koji nisu poimenično spomenuti, a vrijedni su spomena, Dukić je  odrecitirao pjesmu Irene Delonge Nešić kao zahvalu, ali i isprika:

Ono sve što nismo rekli
priko usta nije tilo
izbacilo more s plimon
s lažinom i staron cimon
svak svakome sve oprosti
da nan ni u duši tisno
ono sve šta nismo rekli
ispivali mi smo s pismon.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh