Sjećanje na Marka Veselicu

Autor/ica
Objavljeno: 17 veljače, 2021
bista marko veselica

Prošle su četiri godine  otkako nas je  napustio  istinski hrvatski velikan domoljub dr. Marko Veselica, ekonomist i političar, bivši čelnik HDS-a i HKDU-a, istaknuti hrvatski proljećar.

Marko Veselica rođen je 9. siječnja 1936. u Glavicama. Gimnaziju je završio u Sinju, a ekonomiju je diplomirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Godine 1967. postao je docent na Ekonomskom fakultetu. U dugoj hrvatskoj povijesti bilo je onih velikana čija će imena zauvijek ostati zapisana u svim knjigama i sjećanjima hrvatskog naroda. Ono što je sigurno, na samom vrhu tog popisa bit će među ostalima i ime Marka Veselice.

Podsjetimo se početka 70-ih godina prošlog stoljeća kada su odvažni hrvati  predvodili nacionalni pokret, kojim su se tražila veća prava za Hrvatsku unutar tadašnje Jugoslavije. Među tim velikanima predvodnicima bio je Marko Veselica. U svim svojim istupima zalagao se za tržišnu ekonomiju u okvirima socijalizma, naglašavajući kako je u sastavu tadašnje Jugoslavije, u ekonomskom pogledu Hrvatska opljačkana. Nažalost, ta Markova borba i ostalih proljećara je slomljena i slijedile su kazne. Mnogim proljećarima, borcima za Hrvatsku počeo je njihov križni put. Marko Veselica sljedećih osamnaest godina provodi po suđenjima, jugoslavenskim zatvorima i u potpunoj izolaciji od javnosti. Svoj veliki doprinos u radu Matice Hrvatske tih godina dao je Marko Veselica.

Nakon proljeća s početka 70-tih godina prošlog stoljeća, hrvatski narod krajem 80-ih godina u političkom smislu budi se i to je početak  demokratskih promjena, a to nikako nije moglo proći bez Marka Veselice. Bio je dio inicijativne skupine za osnivanje HDZ-a, a kasnije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku (od 1992. HKDU) zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom te je bio njezin predsjednik. Bio je zastupnik u Hrvatskog saboru od 1995. do 2000. godine.

Tijekom godina robije koje je proveo u jugoslavenskim tamnicama sabrao je u knjigu ‘Uznički dani’. U toj knjizi je objavljen i njegov esej ‘Zov savjesti iz hrvatskog Sibira’. Tu su i ostala djela kao što je ‘Moja hrvatska sudbina’, ‘S vjerom u Hrvatsku’ te još 10-ak drugih knjiga.

Za svoje znanstvene radove, za svoju ljubav prema Domovini, za sve ono što je za života dao za Hrvatsku, Marko Veselica dobio je brojna priznanja i nagrade, a 1998. godine njegov Sinj dodijelio mu je Nagradu za životno djelo. Od 1994. do 1996. godine Marko Veselica bio je na dužnosti člana Časnog alkarskog suda. Prije dvije godine 2019, 11. listopada na Šetalištu Alojzija Stepinca u Sinju svečano je postavljena i otkrivena bista dr. sc. Marka Veselice. Klub Sinjana u Zagrebu pokrenuo je inicijativu da se određeni prostori, trg ili ulice u glavnom gradu Hrvatske zovu po braći Marku i Vladimiru Veselici.

Taj prijedlog je na kraju prošle godine prihvaćen i dva javna prostora u Gradu Zagrebu nosit će imena braće Marka i Vladimira Veselice. Odluka je to Gradske Skupštine Grada Zagreba. Tako će do sada neimenovani park koji je smješten s južne strane Ulice Divka Budaka koji je smješten na istočnom dijelu zagrebačkog naselja Peščenica nositi ime Vladimira Veselice. Šetnica na nasipu kod Save koja se proteže do Jadranskog mosta do ulice Gredice nosit će ime Obala Marka Veselice.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh