svabo

Sjećanje na Marka Veselicu

Autor/ica
Objavljeno: 17 veljače, 2020
bista marko veselica

Prije tri godine napustio nas je istinski hrvatski velikan domoljub dr. Marko Veselica, ekonomist i političar, bivši čelnik HDS-a i HKDU-a, istaknuti hrvatski proljećar.

Marko Veselica rođen je 9. siječnja 1936. u Glavicama. Gimnaziju je završio u Sinju, a ekonomiju je diplomirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Godine 1967. postao je docent na Ekonomskom fakultetu.

Gledajući hrvatsku povijest i njene velikane, zasigurno je na vrhu popisa upravo Marko Veselica. Jedan je od onih koji su početkom 70-ih godina prošlog stoljeća predvodili nacionalni pokret, kojim su se tražila veća prava za Hrvatsku unutar tadašnje Jugoslavije. Njegovi istupi bili su sasvim jasni, bio je nepokolebljiv u isticanju svojih teza. Zalagao se za tržišnu ekonomiju u okvirima socijalizma, naglašavajući kako je u sastavu tadašnje Jugoslavije, u ekonomskom pogledu Hrvatska opljačkana. Međutim, uslijedio je slom tog pokreta. Mnogim proljećarima, borcima za Hrvatsku počeo je njihov križni put. Marko Veselica sljedećih osamnaest godina provodi po suđenjima, jugoslavenskim zatvorima i u potpunoj izolaciji od javnosti. Sveukupno je u zatvorima proveo više od 12 godina.

Veselica je dao značajan doprinos u radu Matice hrvatske 1972. godine. Krajem 80-ih godina u političkom smislu bude se ne samo hrvatski proljećari nego i hrvatski narod, početak je demokratskih promjena, a to nikako nije moglo proći bez Marka Veselice. Bio je dio inicijativne skupine za osnivanje HDZ-a, a kasnije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku (od 1992. HKDU) zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom i bio njezin predsjednik. Bio je zastupnik u Hrvatskog saboru od 1995. do 2000. godine.

Svoje uzničko vrijeme u jugoslavenskim tamnicama sabrao je u knjigu ‘Uznički dani’. U toj knjizi je objavljen i njegov esej ‘Zov savjesti iz hrvatskog Sibira’. Tu su i ostala djela kao što je ‘Moja hrvatska sudbina’, ‘S vjerom u Hrvatsku’ te još 10-ak drugih knjiga.

Za svoje znanstvne radove, za svoju ljubav prema Domovini, za sve ono što je za života dao za Hrvatsku, Marko Veselica dobio je brojna priznanja i nagrade, a 1998. godine njegov Sinj dodijelio mu je Nagradu za životno djelo. Od 1994. do 1996. godine Marko Veselica bio je na dužnosti člana Časnog alkarskog suda. Prošle godine, 11. listopada na Šetalištu Alojzija Stepinca u Sinju svečano je postavljena i otkrivena bista dr. sc. Marka Veselice.

Veselica će, prema mišljenju mnogih, ostati zapamćen kao čovjek nesvakidašnje osobnosti, energije i predanosti kojom je doprinosio hrvatskoj politici, političkoj i gospodarskoj misli te stvaranju slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske, čime je u hrvatskoj modernoj povijesti ostavio trajan i neizbrisiv trag, a na ponos i čast Sinjana i Cetinjana.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh