banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Sjećanje na Miku Tripala

Autor/ica
Objavljeno: 11 prosinca, 2014
tripalo

Danas se navršava 19 godina od smrti istaknutog Sinjanina, hrvatskog političara Ante Mike Tripala.

Ante Miko Tripalo rođen je u Sinju 16. studenog 1926. godine. Bio je istaknuti sudionik antifašističke borbe u II. svjetskom ratu. Poslije rata obnašao je značajne političke funkcije u Hrvatskoj i SFRJ.

Zajedno sa svojim političkim istomišljenicima Savkom Dabčević Kučar, Dragutinom Haramijom, Srećkom Bjelićem, Perom Pirkerom i ostalima, početkom 70-ih godina prošlog stoljeća bio je jedan od vođa Hrvatskog proljeća. Sve ideje proljećara o hrvatskom pitanju brzo su bile ugašene, jer je nakon poznate sjednice u Karađorđevu 1971. godine, Tripalo s istomišljenicima uklonjen s položaja, isključen iz političkog života i umirovljen,a brojni hrvatski intelektualci,studenti završili su u zatvorima.

Ante Miko Tripalo objavio je nekoliko značajnih knjiga, kao što su ‘Bez kompromisa’, ‘S poprišta’ i ‘Hrvatsko proljeće’. U prvim godinama hrvatske demokracije, 1990. godine Ante Miko Tripalo bio je jedan od vođa Koalicije narodnog sporazuma, te jedan od osnivača HNS-a. Također je bio jedan od prvih značajnih članova stranke Akcije socijaldemokrata Hrvatske. Od 1993. godine je bio saborski zastupnik, a jedan je od osnivača i predsjednik zaklade Otvoreno društvo – Hrvatska.

U njegovu čast HHO je utemeljio nagradu ‘Miko Tripalo’ koja se svake godine dodjeljuje istaknutim pojedincima i kolektivima u promicanju demokracije i političkih prava građana.

Ante Miko Tripalo preminuo je 11. prosinca 1995., a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh