Sjećanje na Mladena Delića

Autor/ica
Objavljeno: 22 veljače, 2021
mladen delić

Često i u mnogim prigodama izgovaramo nadaleko poznati usklik ‘Ljudi moji, pa je li to moguće!‘. Te je riječi izgovorio Mladen Delić na kvalifikacijskoj nogometnoj utakmici između reprezentacija Jugoslavije i Bugarske 22. prosinca 1983. godine u Splitu.

No, nije Mladen Delić poznat samo po tom uzviku. Legendarni Sinjanin bio je i ostao jedan od najpoznatijih i priznatijih novinara u Hrvatskoj i šire. Danas se navršava 16. godina otkako je s ovoga svijeta otišla ta istinska sportska i ljudska legenda.

Delić se rodio u Sinju 15. siječnja 1919. godine, a preminuo je 22. veljače 2005. godine u Zagrebu, gdje je i sahranjen. U mladosti je bio svestran sportaš, igrao je nogomet u sinjskom Junaku, vježbao u Sportskom društvu Sokol, bavio se košarkom u zagrebačkoj Slaviji, a atletikom u HAŠK-u.

Za legendarnog Sinjanina vezane su i druge sportske zanimljivosti. S pravom ga se postavlja na mjesto koje mu pripada – začetnika suvremenog radijskoga i televizijskog novinarstva. Bio je čovjek koji je svojim glasom i zanosom na poseban način prenosio sportske događaje. Ostat će zapamćen jer je prvi u povijesti Hrvatske radiotelevizije izravno izvještavao s jedne nogometne utakmice. Bilo je to 12. svibnja 1957. godine s utakmice Jugoslavija – Italija.

Bio je utemeljitelj sportskog uredništva na nekadašnjem Radio Zagrebu. Izvještavao je sa 6 ljetnih i 7 zimskih olimpijskih igara, sa 7 svjetskih nogometnih prvenstava te sa mnogih drugih sportskih događaja.

Mladen Delić bio je vezan uz svoj rodni grad i Alku. Upravo je on bio komentator prvog televizijskog prijenosa Alke 1965. godine, kao i prvog televizijskog prijenosa u Republici Hrvatskoj 1990. godine. Za svoj rad u novinarstvu Mladen Delić nagrađen je brojnim priznanjima, kao što je nagrada za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara, a 1999. godine dobio je nagradu Grada Sinja za životno djelo.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh