BANNER FERATA

Sjećanje na podkamešničke žrtve bez pokroviteljstva Sabora!

Autor/ica
Objavljeno: 6 ožujka, 2014

spomenkosturnica

Hrvatski sabor odbio je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 70. obljetnice stradanja civila u selima podno Kamešnice, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ove godine navršava se 70 godina od kako su pripadnici njemačkih vojnih snaga izvršili pokolj više od tisuću djece, žena i staraca u selima podno Kamešnice na području današnjih općine Otok i grada Trilja. Tim povodom Grad Trilj i općina Otok nedavno su osnovali zajednički Odbor za obilježavanje 70. obljetnice te su od Hrvatskog sabora zatražili pokroviteljstvo nad obilježavanjem. Međutim, saborsko Predsjedništvo jučer je jednoglasno odbilo zamolbu za pokroviteljstvom nad tim događajem iz Drugog svjetskog rata, uz obrazloženje kako ‘on još nije dovoljno povijesno istražen, a Hrvatski sabor prihvaća pokroviteljstvo samo nad događajima od državnoga značaja’.

Za komentar smo zamolili doktora povijesti don Josipa Dukića, koji je i sam sudjelovao u istraživanju.

‘Kao osoba koja se bavi prošlošću, na temelju onoga što su drugi istraživali i na temelju onog što sam sam istraživao i o čemu imam podatke, dakle arhivske dokumente i svjedočanstva ljudi, mogu reći kako nema uopće govora da to nije istraženo.’

Don Josip Dukić ističe kako ovu njegovu tezu potkrepljuju brojni dokumenti.

‘Sve ono što se može potkrijepiti dokumentima ide u prilog tezi da se zna tko je te ljude ubio, tko je bio na terenu. Po onome što sam u dokumentima vidio, stojim iza teze da se točćno zna da je to izvršila njemačka divizija Princ Eugen’, naglasio je don Josip Dukić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nije htio komentirati odluku saborskog Predsjedništva.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh