TOMMY mel

Sjećanje na poginule pripadnike Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a

Autor/ica
Objavljeno: 26 siječnja, 2021
obljetnica simci

U Sinju je danas obilježena 29. obljetnice pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brg. ZNG-a, hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli u padu zrakoplova AN-2 na današnji dan 1992. godine u sinjskom naselju Šimci.

Obitelji, prijatelji, suborci poginulih zrakoplovaca sudjelovali su na župskoj misi u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske koju je predvodio, kao i molitveni obred kod spomenika  ‘Slomljeno krilo’, vojni kapelan 93. zrakoplovne baze Zadar don Ivo Topalović.

obljetnica simci

Nakon mise zadušnice uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja ‘Slomljeno krilo’ u Šimcima.

Vijence su položili članovi obitelji poginulih zrakoplovaca i poginulih branitelja u Domovinskom ratu, izaslanstva  HRZ-a, Gardijske mehanizirane brigade, Vojarne 126. brigade  Sinj predvđeni pukovnikom Stjepanom Stepićem, brigadirom Draženom Reslerom i satnikom Antom Gašparom. Vijence su položili i ratni zapovjednici i pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda na čelu s brigadirom u miru Matkom Raosom.

obljetnica simci

Počast poginulima polaganjem vijenaca odali su i članovi Udruge veterana 4. GBR, saborski zastupnik Miro Bulj, izaslanstva SDŽ, Grada Sinja i Grada Splita predvođeni dožupanom Lukom Brčićem, gradonačelnicom Sinja Kristinom Križanac i pročelnikom odjela za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama Grada Splita Zdravkom Parčinom.

Vijence su kod spomen obilježja položili i izaslanstvo MUP -a predvođeno Ivicom Franićem, načelnikom Sektora policije PU splitsko-dalmatinske, načelnikom PP Sinj Mislavom Filipovićem Grčićem i njegovim pomoćnikom Josipom Buljanom, izaslanstvo Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Sinja i cetinskog kraja predvođeno dopredsjednicom Dragicom Hrgović kao i predstavnici ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Cetinskog kraja i SDŽ te aero klubova Sinja i Splita.

obljetnica simci

U izjavi za novinare ratni zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda, brigadir u miru Matko Raos je kazao:

‘Što da kažem? Kod mene tuga ne prestaje. Ovo je sveto mjesto i dok god živim ono će tako i ostati. Oni su prošli kroz pravi pakao. Ima jedna rečenica koju je kazao Winston Churchill: ‘Kroz pakao hodaj nemoj stati’, i zaista oni nisu stali. Zanimljivo, sve ove godine od kada se na ovaj dan sjećamo poginulih zrakoplovaca, lijepo je vrijeme, kao i tog kobnog, nedjeljnog poslijepodneva 26. siječnja 1992. godine.’

Počast svojim kolegama suborcima odao je i jedini preživjeli u nesreći od prije 29 godina Zvonko Kovačević, koji je nakon stradavanja nastavio svoje djelovanje u OSRH kroz 4. gardijsku brigadu, gdje je bio sve do umirovljenja, a sada je na dužnosti uspješnog predsjednika Aero kluba Sinj.

‘Svih ovih 29 godina sam ovdje, odajući počast poginulim kolegama. Želio bih reći, ovi ovdje ljudi, čija se imena nalaze na ovom spomeniku, bili su članovi aeroklubova. Međutim, sada imamo situaciju da se te klubove na jedan način šikanira, da im se prijeti, pa i meni osobno, kao i djeci ovih poginulih ljudi koji su isto članovi klubova. Nisu oni pali da bi mi došli samo ovdje položiti  cvijeće, nego da živimo slobodu svi skupa. Eto, to sam imao potrebu reći’ kratko je ispred spomen obilježja okupljenim novinarima kazao Zvonko Kovačević.

obljetnica simci

ferata@ferata.hr
0997370409