BANNER FERATA

Sjećanje na potkamešničke žrtve

Autor/ica
Objavljeno: 28 ožujka, 2020
SPOMEN KAPELICA VOŠTANE

U samo dva dana, 28. i 29. ožujka 1944. godine, cijelo Potkamešje zavijeno je u crno.

Naime, prije 76 godina u zločinačkom pohodu pripadnika njemačke SS divizije Princ Eugen smrtno je stradalo oko 1.500 civila. Većinom su stradali žene, djeca i starija čeljad iz Gale, Otoka, Rude, Poda, Krivodola, Roža, Voštana i Ljuti. Bio je to jedan od največih zločina tijekom II. Svjetskog rata  na području Hrvatske.

U navedenim selima njemačke postrojbe na prijevaru su okupljali stanovništvo i tada bi započeli svojoj krvavi pohod. Palili su što su stigli,a mrtva tijela nevinih i njihove kuće pretvoreni su u pepeo. Od tih strašnih događaja mnoga sela stradalnika nikada se nisu u demografskom smislu obnovila, a u nekima kao npr.Ljuti tek poneki žive.

U sjećanje na nevine žrtve u svim mjestima podignuta su spomen obilježja, a na Voštanima kod zaseoka Babić i Đonlić podignuta je zavjetna kapelica. Zbog sadašnjeg stanja uvjetovanog koronavirusom, neće biti komemoracija niti svetih misa u kojima bi se sjećalo svih nevino stradalih. Međutim, sigurno će oni koji su ostali u mjestima gdje se dogodio pokolj položiti cvijeće i zapaliti svijeće, pomoliti se za duše stradalih, a mi se na ovaj način kratkim tekstom sjećamo svih nevinih žena, djece, staraca koji su prije 76 godina mučki pobijeni od strane zloglasne njemačke SS Princ Eugen divizije.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh