fruhwald
otvorena vrata

Sjećanje na velikog Vladu…

Autor/ica
Objavljeno: 7 prosinca, 2015
vlado_gotovac

Na današnji dan, prije 15 godina, u Rimu je preminuo istaknuti hrvatski političar, književnik i filozof  VLADIMIR GOTOVAC.

Vlado Gotovac rođen je 1930. godine u Imotskom, osnovnu školu pohađao je u Prnjavoru, Župi Biokovskoj i Lovreću, a gimnaziju u Imotskom i Zagrebu. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Sveučilišta u Zagreb. Zbog promicanja ideja Hrvatskog proljeća, 1972. je uhićen i od komunističkih vlasti osuđen na četiri godine zatvora, tri godine gubitka građanskih prava i zabranu javnih istupa. Zbog intervjua Švedskoj televiziji 1977. godine, ponovno je u montiranom političkom sudskom postupku osuđen na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava. Početkom 90-ih došao je na čelo Matice hrvatske, a s demokratskim promjenama ulazi u politiku. Dva puta biran je Sabor kao član HSLS-a, a jednom kao član LS-a. Predsjednik HSLS-a postaje 1996. godine, a nakon podjela u toj stranci osniva LS i ostaje na njenom čelu sve do smrti. Kandidirao se i na izborima za predsjednika RH, no te 1997. predsjednik je u prvom krugu postao dr. Franjo Tuđman.

Vlado Gotovac ostat će posebno zapamćen kao velik govornik, a među njegovim govorima posebno se ističe onaj antologijski održan 30. kolovoza 1991. godine ispred Komande 5. vojne oblasti u Zagrebu, povodom prosvjeda majki vojnika koji su silom zadržani u ondašnjoj JNA.

‘I kad bih morao birati hoću li s Vama umrijeti ili s generalskim strašilima živjeti, izabrao bih smrt’, rekao je tada okupljenima velikan hrvatske politike Vlado Gotovac.

Vlado Gotovac, na određene načine bio je vezan i za sinjski kraj. Naime, u prigodi blagoslova novog alkarskog barjaka – 28. srpnja 1991. godine, kojega je u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske blagoslovio kardinal Franjo Kuharić, nadahnuti govor je kao predsjednik Matice Hrvatske održao Vlado Gotovac.

Gotovac je sa Sinjem povezan i zahvaljujući supruzi Sinjanki, sveučilišnoj profesorici, dr. Simoni Šandrić Gotovac. Ova naša ugledna liječnica, kardiologinja, koja je dugo godina živila i radila u Rimu, o ovih 15 godina bez Vlade Gotovca nam je kazala:

‘Fizički je otišao kao i svaki drugi čovjek, ali ima jedna činjenica. U ovih 15 godina Vlado Gotovac je uvijek bio prisutan među ljudima, u društvu. Činjenica je da je to zasluga i Instituta Vlado Gotovac kojega smo osnovali i prikupili sav onaj materijal koji prethodno nije bio prikupljen. Taj materijal je proučen i kritički obrađen te ponuđen hrvatskom narodu da se vidi što je sve taj čovjek uradio za života, čak i u vrijeme kada nije bilo moguće niti slobodno govoriti niti objavljivati.’

Doktorica Simona Šandrić Gotovac prisjetila se i kako je njen pokojni  suprug gledao na njegovu imotsku i njenu sinjsku krajinu, često ih uspoređujući:

‘Vi morate znati da je uvijek postojao rivalitet između Imotskog i Sinja, uvijek se natjecalo oko toga tko je bolji, tko pametniji, tko ima više tradicija, a tko više intelektualaca, ali Gotovac je bio jedan vrlo pošten čovjek koji je naglašavao kreposti i vrline sinjskog kraja i posebno osoba koje su nikle iz tog kraja. Bio je i veliki prijatelj Mike Tripala. Također, bio je vrlo interesantan po tome što ga nisu zanimale ideologije i politička opredjeljenja, nego čovjek i što je taj čovjek sposoban učiniti za svoj kraj, za svoj narod i za svoju Domovinu.’

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh