Sjećanje na žrtve totalitarnih režima

Autor/ica
Objavljeno: 23 kolovoza, 2014

vijenci1_230814

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Središnjem križu na groblju Svetog Frane, u Sinju je danas obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Ovaj dan obilježava se u spomen na 23. kolovoza 1939. godine, kada su tadašnja nacistička Njemačka i staljinistički Sovjetski Savez potpisali sporazum Molotov-Ribbentrop – javni pakt o nenapadanju, ali tajni o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi.

U organizaciji Grada Sinja, jutros u 9 sati i 30 minuta položeno je cvijeće i zapaljene svijeće ispred Središnjeg križa na groblju Svetog Frane. Obilježavanju sjećanja na žrtve totalitarnih režima nazočili su dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac, predstavnici braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Viteškog alkarskog društva, političkih stranaka zastupljenih u sinjskom Gradskom vijeću, predstavnici MUP-a i drugi. Molitvu odrješenja za sve žrtve molio je sinjski župnik fra Ante Bilokapić.

‘Ovaj dan obilježavamo nakon odluke Hrvatskog sabora da se pridružimo većini europskih zemalja, da spoznamo svoju povijest. Jer jedino istina o našoj povijesti može nam dati slobodu i možemo graditi našu demokraciju. Trebamo znati istinu radi nas i naših generacija, jer oni grade suživot na krilima te iste demokracije. Smatram da jedino istina o svim žrtvama može donijeti pravi oblik demokracije. Hrvatska svaki dan sazna nešto novo. Pozivam sve da komemoriramo ovaj veliki europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarizma s dostojanstvom i nepristranošću’, naglasila je dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh