svabo

Slavonske priče Ante Botića

Autor/ica
Objavljeno: 26 lipnja, 2021
botić u slavoniji

Koristeći dio godišnjeg odmora prije ljetnih, alkarskih i drugih sinjskih tema koje će dominirati programom Hit radija i portalom Ferata, naš novinar Ante Botić pohodio je Slavoniju. Ante voli otići u ovaj kraj, jer kako kaže ‘odatle si, odakle ti je žena’.

U tom najravnijem dijelu Lijepe naše zabilježio je nekoliko životnih priča koje su mu prepričavali Slavonci dalmatinskih korijena, posebno oni s triljskog kraja.

U sedam nastavaka svakoga dana na Ferati bit će po jedna priča. U prvoj predstavlja selo Vrbanja, koje se nalazi nedaleko od Županje i u kojem je 30 posto stanovništva podrijetlom iz sjeveroistočnog dijela triljskog kraja. Nakon toga slijede priča 90-godišnjeg Marka Žapera, čiji su djed i otac sa svojom obitelji prvi prije 101 godinu iz Čačvine došli u ovo slavonsko selo. U trećoj priči svoj životni put od Tijarice do Vrbanje s teškim zdravstvenim problemima kazivat će najstariji Vrbanjac 95-godišnji Petar Rušćić. Iako već desetljećima žive u Vrbanji, u srcima mještana ovoga kraja živi bijela, Hajdukova boja, a o tome će u četvrtoj priči govoriti Ivo Bravić koji je kuću obojao u bijelo i oslikao dominiraju Hajdukovim obilježjima. Nije bio lagan život ljudi s dalmatinskog krša po dolasku u kraj pored Spačvanske šume, o čemu će u petoj po redu priči u ovom serijalu govoriti Jelka Brčić, rodom od Đonlića s Voštana. Obećana zemlja, puna ravni mnoge je odvukla s rodnih ognjišta, a o tome kako su njegovi preci s Kamenska davne 1927. godine došli u ovaj kraj kazivat će Stipe Brčić, čija obitelj sada na cijelom širem županjskom području možda i najviše obrađuje zemlje, oko 900 hektara, odnosno nevjerojatnih 9 milijuna kvadrata. Na kraju,u sedmoj priči Ante Botić otišao je malo podalje od Vrbanje, kojih 100 tinjak kilometara sjeverozapadno do Bizovca. Tamo je posjetio dom obitelji Baković čiji su korijeni iz Cetinskog kraja, točnije Ivice iz Bajagića, a supruge mu Mire iz Lučana. Zanimljiva je životna priča čovjeka koji se svako malo javlja u emisiju Hit radija Cappuccino iz Bizovca.

Sve ove priče, uz još podosta drugih, naći će se u knjizi ‘S triljskog krša do slavonske ravnice’ koju je Ante Botić pripremio u prigodi 100 godina od dolaska prvih Triljana u Vrbanju. Promocija knjige čiji je izdavač KD Trilj planirana je za Dan općine u Vrbanji za blagdan Male Gospe ove godine.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh