ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Sritan ti 105. rođendan Junače!

Autor/ica
Objavljeno: 18 srpnja, 2021
Junak slika

Na današnji dan 18. srpnja 1916. godine u kući Kamila Vuletića u Sinju osnovan je Nogometni klub Junak, najstarije sportsko društvo na području Sinja i Cetinskog kraja.

Nakon osnutka 1922. nosi ime Velebit, a dvije godine poslije vraća ime Junak. Prvi predsjednik kluba bio je Ante Brož, a prva utakmica odigrana je na blagdan Velike Gospe kada je momčad predvodio prvi kapetan Mirko Kačić.

Spomen ploča Junak

Klub su osnovali nogometni entuzijasti koji su po gradskim livadama naganjali kožnatu loptu. Mahom su to bili sinjski studenti koji su studirali po Splitu, Zagrebu i drugim gradovima te su i u svom gradu željeli zaigrati nogomet. Prema onom što se bilježi u povijesti sinjskih plavih ime kluba nastalo je iz određenog dišpeta prema susjednom Hajduku, jer ako su Splićani dali takvo ime svome klubu Sinjani su se odlučili klub mora imati ime Junak. Iako je službena boja dresa plava, a zanimljivo je kako su Junakovci na početku stoljeća igrali svoje utakmice u crno-bijeloj kombinaciji.

Junak

Klub je kroz povijest promijenio tri igrališta za odigravanje utakmica. Prvo igralište bilo je na Tripalovu voćnjaku, pa zatim igralište na starom Pazarištu kod pekare i sada na Gradskom stadionu.

Gradski stadion Sinj

Bogata je i velika povijest Junaka. Sinjski plavi u svojoj 105 godina dugoj povijesti između ostalog su u drugoligaškom društvu igrali 1971., 2008., 2020., a osvajali su naslov amaterskog prvaka Hrvatske 1968. godine. Godina 1995. bila je u znaku 1. B lige, a tu su kvalifikacije i ulazak u Međurepubličku ligu 1989 i još niz drugih velikih sportskih uspjeha. Na tisuće mladića iz Sinja i cijelog Cetinskog kraja i drugi s ponosom su nosili dres jednog od simbola grada. Dres jednog najznačajnijih nogometnih klubova Dalmacije nosili su i igrači koji su ostvarili značajne hrvatske,europske pa i svjetske karijere. Mnogi su nastupali u reprezentativnim selekcijama bivše države,a brojni Junakovci dali su veliki obol noseć kockasti dres naših Vatrenih. Nezahvalno je u ovom kratkom štivu ponaosob pobrojati te sportske velikane kako igrače tako i trenere, počev od Slavena Zambate, Mirka Jozića, Nikole Jerkana i drugih. Svakako u ovoj prigodi treba spomenuti i vjerne navijače koji su uistinu bili i jesu ne samo 12. nego često i prvi igrač sinjskog kluba.

maligani sinj

Kao i kad je u pitanju Alkar i drugi klubovi, tako s Junakom su Maligani zajedno i njegova velika podrška. Na kraju preostaje jedno, a to je svima kojima je sinjska plava boja u srcu, čestitati ovaj veliki jubilej 105 godina postojanja. SRITAN TI 105 ROĐENDAN JUNAČE.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh