raise banner

Strani investitori posjetili zone Kukuzovac, Dicmo i Čaporice

Autor/ica
Objavljeno: 3 rujna, 2013

gzk

U prostorijama Županijske komore u Splitu jučer je održana konferencija pod nazivom ‘Vrijeme je za ulaganje u Splitsko-dalmatinsku županiju 2013.’. Organizatori konferencije su bili Županijska komora Split, Splitsko-dalmatinska županija te splitska podružnica Matice iseljenika.

Riječ je o drugoj po redu konferenciji o mogućnostima ulaganja u Splitsko-dalmatinsku županiju. Prva je održana u listopadu prošle godine na inicijativu splitske podružnice Matice iseljenika i uz potporu hrvatske diplomacije, te na traženje velikog broja hrvatskih iseljenika i hrvatske poslovne zajednice u inozemstvu.

Gostujući danas u programu Hit radija, predsjednica Županijske komore Split Jadranka Radovanić kazala je kako je konferencija u potpunosti ispunila sva očekivanja.

‘Naš cilj je bio što kvalitetnije predstaviti gospodarske potencijale i prednosti ulaganja u našu županiju. Poseban naglasak dali smo na područje zaobalja, gdje su u prvom planu gospodarske i poduzetničke zone koje su u blizini autocesta, a koje su infrastrukturno i stručno opremljene’, kazala je Radovanić.

U sklopu konferencije predstavnici Agencije za investicije i konkurentnost RH, Hrvatske gospodarske komore, Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatsko-njemačke gospodarske komore te Ministarstva unutarnjih poslova RH potencijalnim investitorima su dali pregled hrvatskih zakona i propisa, poticaja za investitore kao i ostale informacije potrebne za privlačenje stranih investitora u našu zemlju. Nakon toga uslijedio je obilazak zona u Dalmatinskoj zagori.

‘Gostima smo pokazali zonu Dugopolje, a zatim smo u Poduzetničkoj zoni Dicmo obišli tvrtku Kragić. Na Kukuzovcu su čelnici Gospodarske zone Kukuzovac potencijalne ulagače upoznali sa svim mogućnostima i opremljenošću sinjske gospodarske zone, a tom prigodom obišao se i pogon za izradu kalupa kojeg je pokrenuo naš povratnik iz Kanade. Završni dio praktičnog prikaza stanja u našim zonama proveden je u GZ Čaporice gdje su se svi nazočni upoznali s aktivnostima i radom jedne od ponajboljih hrvatskih tvrtki srednjeg poduzetništva, a to je tvrtka Tromont.’

Jadranka Radovanić istaknula je kako je konferenciji u Splitu nazočilo 70-ak potencijalnih investitora iz cijeloga svijeta.

‘Neki su ovdje bili po prvi put, a bilo ih je iz Argentine, Čilea, Bolivije, Kine, Južne Afrike te europskih zemalja. Kinesko izaslanstvo predstavljalo je troje gospodarskih atešea. Uz zanimanje za ulaganje na poduzetničkim zonama, nakon što su vidjeli dio Cetinskog kraja potencijalni investitori pokazali su interes i za ulaganje u ruralni turizam i sport’, kazala je predsjednica Županijske komore Split Jadranka Radovanić.

O tome je li ovom prigodom možda pronađeno adekvatno mjesto za izgradnju mega-objekta kojeg bi gradila IKEA, jedan od najvećih međunarodnih koncerna koji se bavi prodajom namještaja, te koliko su potencijalni investitori zadovoljni onim što su vidjeli, Radovanić je istaknula:

‘Rano je o tome govoriti. Prvi dojmovi su vrlo dobri. Ulagači su vidjeli što im se nudi, a nadamo se kako smo u prezentaciji potpuno uspjeli. Sama izlazna anketa koju smo radili kod svih sudionika konferencije pokazuje njihovo zadovoljstvo, pa čak i oduševljenje viđenim’, zaključila je Jadranka Radovanić.

Uz konferenciju i obilaske zona održani su poslovni susreti domaćih i inozemnih poduzetnika. Poduzetničkoj konferenciji osim djelatnika Gospodarske zone Kukuzovac nazočili su i predstavnici gradova Sinj i Vrlika.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh