Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Studenti iz cetinskog kraja dobitnici rektorove nagrade

Autor/ica
Objavljeno: 17 lipnja, 2020
Ana

Ana Budimir i Marko Vučemilo dobitnici su na rektorova nagrade koja im je dodijeljena na svečanosti 15. lipnja na Sveučilištu u Splitu.

Rektorova nagrada za izvrsnost Ani Budimir je dodijeljena na temelju stečenih postignuća u akademskoj godini 2018/2019. Budimir je studentica Sveučilišnog odjela za studije mora. U rujnu prošle godine završila je preddiplomski studij, a školovanje je nastavila na Odjelu i trenutačno završava prvu godinu diplomskog studijskog programa Morskog ribarstva.

‘Sretna sam zbog postignutog uspjeha i priznanje ove vrste me dodatno motivira na rad. Biti među 29 najboljih studenata Sveučilišta u Splitu je uistinu vjetar u leđa, te se nadam da će me još više usmjeriti ka napretku u budućnosti na području znanosti o moru i dugoročnom gospodarenju morskim resursima. Ovim putem bih se zahvalila svojim profesorima, posebno profesorici dr. sc. Željki Trumbić zbog dodatnog angažmana oko studenata na Odjelu, zahvaljujući kojoj sam imala priliku usvajati praktična znanja na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu’, rekla je Budimir.

Marko

Marku Vučemilu, dodijeljena je rektorova nagrada kao članu grupe studenata za uspjeh projekta ‘Biokemija eteričnih ulja’. Vučemilo je student 1. godine diplomskog studija Biologije i kemije nastavnički smjer. Zajedno s nekoliko kolega s PMF-a u akademskoj godini 2018/2019, započeo je suradnju sa studentima KTF-a na projektu pod nazivom Biokemija eteričnog ulja , za koju su dobili Posebnu Rektorovu nagradu.

‘Cilj ovog projekta bio je istražiti utjecaj eteričnog ulja mediteranskog bilja na zdrave i karcinogene humane stanice. Istraživanjem je uočeno da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, što daje smjernice znanstvenicima za daljnja istraživanja. Iznimno sam sretan zbog ove nagrade te mi ona daje poticaj za suradnju na brojnim drugim projektima u budućnosti’, istaknuo je Vučemilo.

Zanimljivo je da su Ana Budimir i Marko Vučemilo kolege iz srednje Zdravstvene škole u Splitu, smjer farmaceutski tehničar, te ističu kako im je bilo iznimno drago što su zajedno primili nagrade.

ferata@ferata.hr
0997370409