MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Sumnjiči se za obijesnu vožnju i druga kaznena djela

Autor/ica
Objavljeno: 5 veljače, 2024
policija natpis

Policijska uprava splitsko-dalmatinska je u Dnevnoj informaciji izdvojila događaje vezane za maloljetnika, kojeg se sumnjiči za obijesnu vožnju i druga kaznena djela:

‘U srijedu 31. siječnja 2024. u mjestu Dugopolje, oko 2:50 sati, na državnoj cesti D-1, policijski službenici Jedinice specijalne i interventne policije Split su upotrebom svjetlosnih i zvučnih signala na službenom vozilu pokušali zaustaviti osobni automobil s kojim je upravljao maloljetnik, koji se odbio zaustaviti policijskim službenicima i dao se u bijeg vozilom. Vozeći se cestom kroz mjesto Dicmo stacionarnim uređajem za nadzor brzine kretanja izmjereno je da vozilom kretao brzinom 159 km/h, a te prilike je upravljao automobilom s ugašenim svjetlima, prolazio raskrižjima kroz gusto naseljeno mjesto gdje je ograničenje brzine naznačeno 50 km/h i dijelovima kolnika bez javne rasvjete, vozeći jednim dijelom kolnika koji je namijenjen za vozila suprotnog smjera prometovanja a koja su navedene prilike prometovala.

Policijski službenici Policijske postaje Sinj u petak 2. veljače 2024. godine proveli su kriminalističko istraživanje nad maloljetnikom, te je utvrđeno da je ostvario obilježja ukupno šest kaznenih dijela. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je maloljetnik jednom samostalno, a dva puta uz drugog maloljetnika iz otvorenih garaža odvezao tuđa vozila. Također, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je u jednom slučaju izazvao prometnu nesreću s vozilom na koje je stavio ne pripadajuće registarske oznake, a u prometnoj nesreći jedna je osoba zadobila teške tjelesne ozlijede.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je maloljetnik počinio kaznena djela ‘Neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari’ iz članka 234. stavka 2. KZ-a, ‘Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu’ opisano u članku 227. stavku 1 i 2 KZ), ‘Krivotvorenje isprave’ iz članka 278. stavka 3. KZ-a, ‘Obijesna vožnja u cestovnom prometu’ iz čl. 226 stavka 1. KZ- a i zajedno s još jednim maloljetnikom dva kaznena djela ‘Neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari’ iz članka 234. stavka 2. KZ. Uz kaznenu prijavu maloljetnik je predan pritvorskom nadzorniku.’

Proteklog vikenda na području Splitsko-dalmatinske županije policijski službenici su provodili nadzor i kontrolu prometa, te su utvrdili i sankcionirali ukupno 468 prometnih prekršaja. Najveći broj sankcioniranih prekršaja, ukupno 107 odnosilo se na brzinu, dok je 47 vozača sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Nadalje, sankcionirana su 52 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 9 prekršaja nepropisne uporaba mobitela. Najveća utvrđena koncentracija alkohola u organizmu bila je 2,35 g/kg na području Hvara. Zabilježeno je 17 prometnih nesreća od kojih je 6 s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osoba teže i pet osoba lakše ozlijeđeno.

ferata@ferata.hr
0997370409