svabo

Sutra počinje Otočko kulturno ljeto

Autor/ica
Objavljeno: 25 srpnja, 2013

cetina_otok

Davnog 27. srpnja 1715. godine 140 branitelja Otoka, zajedno sa svojim župnikom fra Stjepanom Vučemilovićem, izginuli su na otočiću Dugiš (danas Otok), braneći se od osmanlijskih osvajača. U susret 298. obljetnici Općina Otok organizirala je Otočko kulturno ljeto, čiji će se program održati ovog vikenda.

Otvaranje Otočkog kulturnog ljeta upriličit će se na Trgu dr. Franje Tuđmana sutra u 20 sati, a program će svečano otvoriti načelnik Otoka Branko Samardđić. Nakon toga, uslijedit će predstava Sinjskog pučkog kazališta ‘Priča iz trgovačkog centra’.

U subotu, 27. srpnja, u crkvi Svetog Luke, s početkom u 19 sati, služit će se sveta misa za branitelje Otoka koji su stradali na Dugišu. Misno slavlje predvodit će fra Petar Milanović Litre. Misno slavlje uveličat će alkarski momci u starim nošnjama i sa starim oružjem, klapa ‘Sveti Luka’ Otok te Tamburaški sastav ‘Šil dil daj’. Nakon svete mise uslijedit će polaganje vijenava na spomen obilježlje, a potom će se u crkvenom dvorištu održati prigodni domjenak.

Program ćese nastaviti u 21 sat na Trgu dr. Franje Tuđmana, gdje će se održati koncert na kojem će nastupiti klapa ‘Sveti Luka’ Otok, klapa ‘Drniš’ iz Drniša, ženska klapa ‘Vrilo’ Obrovac Sinjski, klapa ‘Proložac’ iz Prološca te Tamburaški sastav ‘Šil dil daj’ iz Otoka Slavonskog.

Program Otočkog kulturnog ljeta završit će u nedjelju, 28. srpnja, kada će se održati 4. Utrka autohtonih otočkih drvenih cetinskih lađa od Kerepa do Kevine lađe. Juniori će startati u 15 sati i 45 minuta, dok je utrka seniora najavljena za 16 sati i 15 minuta. Organizatori utrke su ŠRU ‘Didovina’ Otok, Ministarstvo kulture RH, Hrvatske vode, Županija splitsko-dalmatinska i Općina Otok.

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh