BANNER FERATA

Sutra počinju 59. Dani Dječje Alke Vučkovića

Autor/ica
Objavljeno: 21 kolovoza, 2014

djecija_alka_vuckovici

Dio alkarskih palki s Alkarskog trkališta i ove je godine premješten u Vučkovića, gdje se već skoro šest desetljeća održava najpoznatija dječja Alka, ona Vučkovića.

Natjecanjem za Baru sutra u 18 sati i službeno počinju Dani Dječje Alke Vučkovića. Dok dvadesetak malih alkarića svakoga dana u poslijepodnevnim satima trče od koštele niz ulicu prema alki pripremajući se za nadmetanja, oni stariji svaki na svojim zadaćama provode posljednje pripreme, kako bi Vučkovića fešta bila organizirana onako kako to i priliči.

Sve te poslove sa svojim najbližim suradnicima koordinira predsjednik Udruge Dječje Alke Vučkovića Josip Vučković Bećo.

‘Činimo sve kako bi i ovogodišnja naša Alka protekla u najboljem redu i vrlodobroj organizaciji. Posla uvijek ima, ali sve će do početka natjecanja biti spremno’, kazuje nam Bećo Vučković, ističući kako će i ove godine biti zanimljivih događanja u sva tri natjecateljska dana. U petak će, nakon Bare koja počinje u 18 sati, na dnu sela na guvnu Sinjsko pučko kazalište izvesti predstava ‘Izbori za lokalnog šerifa’, potom će se odigrati nogometna utakmica između starih i mladih Vučkovića. Kao i proteklih godina, za sve posjetitelje pripremamo besplatnu hranu, a ovoga petka bit će tradicionalno riblji specijaliteti’, ističe Bećo Vučković.

U subotu na dan Čoje, koja također počinje u 18 sati, održat će se trka veterana, a u kulturno-umjetničkom programu nastupit će kulturno-umjetnička društva s cetinskog područja i Sinjske mažoretkinje. Za sve koji dođu na njihovu feštu, Vučkovići pripremaju besplatnu gastronomsku ponudu.

Petak i subota su, zapravo, pripremni dani za sve Vučkoviće, kako alkariće tako i organizatore, koji s nestrpljenjem iščekuju nedjelju, 24. kolovoza kada se održava Alka.

‘Sve počinje budnicom i pucanjem mačkula na našoj Gomilici, a zatim ćemo u 8 sati na Alkarskom trkalištu imati sat povijesti. Poslije toga, na groblju svetoga Nikole u Brnazama pomolit ćemo se, položiti vijenac i zapaliti svijeće za preminule Vučkoviće i poginule branitelje. I ove godine u okićenoj kočiji koja će proći ulicama Sinja i Brnazama naši predstavnici pozivat će puk na našu feštu’, kaže Bećo.

Nadmetanje alkarića za slavodobitnila 59. Alke počet će u 17,30 sati, a nakon toga bit će velika pučka fešta uz pečenog vola kojeg Vučkovići već treću godinu peku u čast slavodobitnika. Organizatori najavljuju i glazbu u živo, te zabavu do dugo u noć.

Podsjetimo, prošle godine najviše veselja sebi i svojim obiteljima priuštili su pobjednici Bare Filip Vučković Coto, Čoje Frano Vučković Beklija i slavodobitnik 58. Dječje alke Fran Šimun Vučković Šimica, koji živi u Zagrebu, ali alkarske dane provodi s obitelji kod dida i bake u Vučkovića.

Uz sve pripreme za ovogodišnju Alku, vrijedni Vučkovići su otišli i korak dalje. Pokraj znamenitog koštela, odakle počinje Alka, osigurali su prostor površine 90-tak kvadrata gdje namjeravaju urediti Vučkovića alkarske dvore. Sve to potvrđuje nam još jednom kako je Vučkovića dječja alka, ovako jedinstvena i zanimljiva, prerasla okvire lokalne fešte. Da je to tako dokaz je i sve veći interes brojnih medija, a vrijedi istaknuti kako Ovih dana HTV snima kadrove za dokumentarac o Vučkovića Alki.

Ovogodišnje 59. alkarske svečanosti Dječje Alke Vučkovića organizira Udruga Vučkovića Dječja Alka, pokrovitelji su gradovi Sinj i Zagreb, a generalni sponzor Županija splitsko-dalmatinska.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh