BANNER FERATA

Sutra u Galeriji Sikirica započinje jesenski program ‘Jesenjarenje’

Autor/ica
Objavljeno: 25 rujna, 2019
Pavicic pozivnica Sinj

U četvrtak, u 19 sati, u Galeriji Sikirica kreće jesenska programska shema nazvana ‘Jesenjarenje’, a u okviru koje će publika moći uživati u relevantnim kulturnim i umjetničkim sadržajima iz područja književnog, filmskog i vizualnog stvaralaštva.

Program će otvoriti gostovanje renomiranog hrvatskog književnika, kolumnista i društvenog kroničara, Jurice Pavičića. Razgovor s Pavičićem vodit će naša poznata književnica, Irena Delonga Nešić, a posebno će mjesto biti posvećeno recentnom Pavičićevom izdanju – ‘Knjiga o jugu’. Po mišljenja kritičara i recenzenata, Pavičić ‘Knjigom o jugu’ duboko secira i kritički promišlja hrvatski i europski jug, odnosno Dalmaciju, Jadran i Mediteran.

‘Pavičić se bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, prostorom ubrzane gentrifikacije i industrijski opustošenim prostorom, isključenim iz progresa i osuđenim na stalne početke iznova. Izbacujući iz narativa stereotipne turističke slike, u ovim se tekstovima autor bavi jadranskom antropologijom od kulturne povijesti bure preko trajekata pa do vikendica. Njegove su teme zdanja koja govore o novijoj povijesti kao što je tučepski Hotel Jadran i projekt Skopje 2014, zatim zajednička industrijska povijest na primjerima Jugoplastike i Dalmatinke, ali i neke od prosvjetiteljskih figura dalmatinskog 20. stoljeća, kao što su Dika Marjanović Radica i Tomislav Ivić. Možda i najintimnija knjiga koju je Pavičić dosad objavio, Knjiga o jugu donosi nekoliko autobiografskih eseja u kojima autor propituje kako su ideologije i kolektivna povijest 20. stoljeća oblikovale sudbine njega i njegovih predaka’, ističu organizatori.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh