fruhwald

Sutra u kinu ‘Dujo Manzan i Mate Manistra’

Autor/ica
Objavljeno: 26 srpnja, 2021

U prigodi obilježavanja 140. godina od osnutka Glumačkog građanskog društva, 65. godina od osnutka Sinjskog pučkog kazališta i 100-te obljetnice dramatizacije teksta Dujo Manzan i Mate Manistra, sutra će s početkom u 20,3 sati u dvorani Gradskog kina predstavu izvesti sinjski kazalištarci.

Za tu prigodu danas su u programu Hit radija gostovali Željko Viculin, Petra Ugrin i Ante Galić.

‘To je naša kultna predstava čiji je autor teksta slijepi sinjski orguljaš u crkvi Gospe sinjske Dujo Manzan. Tekst pisan kao pjesma u desetercu o svađi, suđenju i pomirenju rečenog Duje i postolara Mate Manistre. Tekst je nastao 1863. godine, a 1921., dakle prije 100 godina, ga je dramatizirao fra Petar Marković. Svih ovih godina generacijama sinjskih amatera je nezamislivo da bilo koja obljetnica kazališta prođe bez ove kultne komedije. Predstava, kao i glumci, je osvojila brojne nagrade i na nacionalnoj razini’, kazao je Viculin koji je iznio podatak da po prvi puta igra u ovoj predstavi iako je u kazalištu punih 65 godina Ovoga puta utjelovit će Duju Manzana ujedno potpisuje režiju,dok će Matu Manistru igrat Lovrin Tomašević.

Petra Ugrin, već prepoznatljivo ime Sinjskog pučkog kazališta, treći put igra u predstavi.

‘Ovo mi je treći nastup. Prije pet godina igrala sam Jelu služavku pa će tako biti i ovoga puta. Nadam se dobroj pripremi i dat ću sve da to bude na najbolji način’, kazala je Petra, ističući kako je njoj kao i mnogima ova predstava najdraža od svih koje je izvodi Sinjsko pučko kazalište.

Mladi Ante Galić bit će u ulozi Jakiša, Matina pomoćnika u radnji.

‘Prvi put igram u ovoj predstavi. Imao sam do sada dva nastupa u kazalištu u Divi Grabovčevoj i nedavno u predstavi Od Rame do Sinja. Inače, u kazalištu sam oko godinu dana’, kazao je Ante Galić.

Predstava će biti izvedena po propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Grada Sinja.

IMG
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh