svabo

Sutra u Palacini predstava ‘Zaboravi na Dulcineu’

Autor/ica
Objavljeno: 27 listopada, 2021

 

Zaboravi na Dulcineu copy

Knjižnični odjel Muzeja Cetinske krajine – Sinj uključio se u program Godina čitanja 2021 Ministarstva kulture i medija RH. U suradnji s Triko Cirkus Teatrom iz Zagreba organizira izvedbu predstave Zaboravi na Dulcineu u dvorani Palacine u četvrtak, 28. listopada u 19 sati. Za režiju i koncept zaslužna je Lee Delong dok je glumački dio povjeren Ivi Peter Dragan, Nikolini Majdak, Roku Jurčiću i Davorki Horvat.

Svi zainteresirani imat će priliku pogledati predstavu u četvrtak uz slobodan ulaz dok je petak rezerviran za sinjske gimnazijalce koji će uz gledanje predstave sudjelovati i u radionici Koji je tvoj citat pod vodstvom dramaturginje Marije Antić.

U predstavi se spajaju djela visoke književnosti s formom klaunskog kabareta. Ne radi se o uprizorenju velikih djela svjetske književnosti, nego o specifično klaunskom iščitavanju i prezentiranju gdje se iz teksta izvlače najreferentniji citati, određeni lik ili pak najupečatljivija scena. Ovom vrstom pristupa želi se potaknuti gledatelje na prepoznavanje, ali i znatiželju i istraživanje što stoji iza određenog citata, lika ili scene. Duhovitošću u pristupu i začudnosti kojom klaun pristupa književnom djelu uz izražavanje osnovnih emocija kao što su radost, ljutnja, ljubomora, strah od smrti, zaljubljenost, ruši se zid između izvođača i publike čime ona postaje aktivni dio predstave. Cilj predstave je privlačenje pozornosti, popularizaciju i uvijek svježe čitanje klasičnih književnih djela.

Predstava je dio programa Čitateljski kabaret koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH u okviru programa Godine čitanja 2021.

Triko Cirkus Teatar profesionalna je i neovisna kazališna družina koja djeluje od 2009. godine, a glavni stilski izraz koji njeguje i istražuje u svojim predstavama je suvremeni cirkus, posebno klaunski teatar. Osim produkcije i distribucije cjelovečernjih kazališnih predstava, cabarea, i uličnih točaka, Triko sustavno radi kako na popularizacije cirkuske umjetnosti kod šire zajednice (projekt CIRKUSKO UČILIŠTE) tako i na edukaciji profesionalnih izvođača u smislu klaunske tehnike ( projekt KLAUNSKE PLATFORME).
Izniman naglasak stavljaju na međunarodnu suradnju: osim mnogobrojnih gostovanja njihovih predstava po svjetskim festivalima, surađuju s najizvrsnijim cirkuskim umjetnicima (Lee Delong, Jango Edwards, David Shiner, Ira Seidenstein) obogaćujući time domaću kulturnu scenu. Triko je producirao prvu novo- cirkusku cjelovečernju predstavu u Republici Hrvatskoj Poppins silazi, 2009. godine, kao i prvu cjelovečernju klaunsku kazališnu predstavu Slavuj 2012. godine. Te je godine Triko Cirkus Teatar proglašen za najbolje neovisno kazalište u Republici Hrvatskoj.

Molimo građane da se pridržavaju epidemioloških mjera te da dođu malo ranije s obzirom na ograničen broj gledatelja.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh