Sve je spremno za 14. Nacionalni Sajam pršuta ‘Sinj 2019.’

Autor/ica
Objavljeno: 9 travanj, 2019

Sinj će i ove godine biti domaćin velike sajamske manifestacije. U hotelu Alkar 12. i 13. travnja održati će se 14. Nacionalni Sajam pršuta.

I ove godine sajam se održava u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj te pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, Ministarstvo turizma, HGK – Županijska komora Split, Turističke zajednice grada Sinja, Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, Turističke zajednice grada Splita, te uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

Najavljujući ovu zanimljivu manifestaciju, direktorica PC Sinj Ana Barać kazala je kako će ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača biti 11. travnja, dan prije samog Sajma, a kvalitetu će ocjenjivati komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka i znanstvenika. Ocjenjivanje kvalitete pršuta kao i do sada bit će obavljeno temeljem Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta.

Što se tiče izložbenog dijela, Barać je istaknula:

‘Kao i prethodnih, tako i ove godine očekujemo 70-ak izlagača. Na ovogodišnjem Sajmu se očekuje sudjelovanje vodećih proizvođača pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s područja Republike Hrvatske, OPG-ovi proizvođači pršuta, proizvođača slavonske šunke, kulena, regionalne mesne industrije, predstavnike udruga proizvođača, individualne proizvođače, vodeće proizvođače Istarskog pršuta i Drniškog pršuta, goste iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnike udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja, predstavnike vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja’, kazala je Barać, dodajući kako će proizvođači kao i do sada imati mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati, kušati i kupiti, te predstavljanja sebe i svojih proizvoda putem Sajma.

Barać je naglasila kako će na sajmu biti organiziran bogat kulturno-umjetnički program, gdje će se upriličiti promocija kulturno-umjetničkih društava s područja Dalmacije, Like i Šibensko-kninske županije, Sinjskih mažoretkinja, alkarića Vukovića dječje alke, tradicijskih običaja i rukotvorina.

Planira se i niz radionica s aktualnim temama iz područja poljoprivrede i gospodarstva, s naglaskom na Europski poljoprivredni fond i Mjere ruralnog razvoja.

‘Edukativni dio je prvog dana Sajma u 13 sati, nakon svečanog otvorenja koje počinje u 11,30 sati. Ovoga puta posebno će se obraditi tema Novosti u 2019. godini iz Mjera Ruralnog razvoja – Europski poljoprivredni fond 2014-2020 – Ministarstvo poljoprivrede, kao i prezentacija mogućnosti korištenja poticajnih mjera iz EU fondova,posebno za mlade poljoprivrednike, s naglaskom na ruralna područja’, kazala je Barać.

Po prvi puta u dijelu programa ocjenjivanja i pregleda pršuta naći će se i učenici srednjih strukovnih poljoprivredno-turističko-ugostiteljskih škola iz Sinja, Splita, Trogira i Knina, koji će uz potporu članova stručnog povjerenstva odraditi dio aktivnosti samog ocjenjivanja suhomesnatih proizvoda.

Svečano otvaranje sajma predviđeno je za petak, 12.travnja u 11,30 sati. Cijeli program 14. Nacionalnog sajma pršuta Sinj 2019 pogledajte OVDJE

Print Friendly
Facebook
Na vrh